Ahmet Yavuz: "ABD, Türkiye ile Rusya'yı çatıştırmak istiyor"

Ahmet Yavuz: "ABD, Türkiye ile Rusya'yı çatıştırmak istiyor"
Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, Suriye ordusunun gözlem bölgelerindeki Türk askerini hedef almadığını, ABD'nin bölgede yeni bir oyun peşinde olduğunu söyledi.

FATİH ERBOZ / YENİÇAĞ

Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, Suriye ordusunun gözlem bölgelerindeki Türk askerini hedef almadığını, ABD'nin bölgede yeni bir oyun peşinde olduğunu söyledi. ABD'nin Türkiye ile Rusya arasında bir çatışma istediğini belirten Yavuz, bu oyuna gelmemek gerektiğini ifade etti.

İdlib'de yaşanacakların daha önceden sinyallerini verdiğini de kaydeden Yavuz, şöyle dedi:
"Türkiye'nin gözlem noktalarının yerini M-4 ve M-5 otoyollarının bizim sınır tarafına taşınması halinde hem Suriye ile daha iyi ilişki oluşturabilirdik hem de göçü kontrollü olarak Suriye'de tutunabilirdik. Sorunu çözmek yerine sorunla yaşamayı tercih eden bir anlayış var. İdlib'de yaşanan sorun, diplomasi ile çözülebilir. Türkiye, Esad ile masaya oturmama, görüşme rezervi nedeniyle büyük fırsatı kaçırıyor. Barış Pınarı Harekatı'ndan sonraki askeri harekat önemli bir siyasi sonuç doğurmaya muktedirdi. Eğer o dönemde hem Esad hem de PYD ile hesaplaşmak yerine, PYD'yi devre dışı bırakacak adımları atsaydık, bugün Suriye'nin toprak bütünlüğü sağlanmış olurdu. Türkiye kendi kontrol ettiği yerleri de Suriye ile anlaşarak kontrol etmeye devam ederdi. İdlib sorunu da olmazdı. Şu anda hem PYD petrol bölgelerine kondu hem ABD oradaki varlığını devam ettiriyor. Bu durum sığınmacılar açısından da bize bir gelecek  perspektifi sunmuyor.  Çünkü iki ülke anlaşmadan, uzlaşmadan sığınmacıların bu bölgeye tekrar gitmesi, kendi ülkelerine dönmesi oldukça zorlaşıyor."

"Savaş hayati değilse cinayettir" diyen Ahmet Yavuz, kimsenin diplomasiyi öteleme hakkı olmadığını kaydetti. Yavuz, Suriye ordusunun Türk gözlem noktalarını hedef almadığını, yanlarından dolaşıp geçtiğini belirtti. Bunun aslında bir mesaj olduğunu ifade eden Yavuz, "Bizimkiler Suriye ordusunu bölgeye hiç sokmamaya çalışıyor. O zaman teröristleri koruma durumu ile karşı karşıya kalmıyor muyuz?" diye konuştu.