81 ilde ekmeğe rekor zam geliyor. Prof. Dr. Bülent Gülçubuk açıkladı

81 ilde ekmeğe rekor zam geliyor. Prof. Dr. Bülent Gülçubuk açıkladı
Akaryakıt fiyatlarına peş peşe gelen zamlar, ekmek fiyatlarına vuracak. Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, "Eğer buğday fiyatlarında bir dengeleme sağlanmazsa ekmeğe yüzde 40-50 zam gelecektir" dedi.

Fırına giden kapısından dönecek. Prof. Dr. Bülent Gülçubuk açıkladı

Gazete Durumdan Deniz Dalgıç''ın haberine göre, İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere tüm Türkiye’de temel gıda ekmeğe peş peşe zam haberleri gelmeye başladı. İstanbul’da Kasım ayında 2,5 TL’ye satılan ekmek, Şubat 3 TL’ye  Mart 3,5 TL, Haziran ayının başında ise 4 TL''ye çıktı. Son 6 ayda üç kez zamlanan ekmek fiyatlarına akaryakıt fiyatlarına gelen peş peşe zamlarla yeniden zam yolu göründü.

Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, "Eğer buğday fiyatlarında bir dengeleme sağlanmazsa ekmeğe yüzde 40-50 zam gelecektir" diyerek uyarıda bulundu.

Gülçubuk, "Geçen yıl çiftçi 3,1-3,2 kilogram buğdayla (taban fiyat açısından) 1 litre mazot alabiliyordu. Dün açıklanan fiyatla çiftçi bu sefer ancak 3,6 kilogram buğday satarsa 1 litre mazot alabiliyor. Akaryakıt 3 katına yakın artış göstermiş. Gübre 3-4 kat artmış. Yaşam maliyeti de en az 1 kat artmış" dedi.

Gülbuçuk "Çiftçiye verdiğimiz, üretim maliyetini de karşılamaktan uzak kalıyor. Döviz yükseliyor. Biz bazı ürünlerde dışa bağlı olduğumuz için bunun maliyeti artıyor. Döviz, akaryakıt, gübre yükseldikçe bu girdi maliyetleri önümüzdeki dönemde daha da artacak. Benim öngörüm, eğer buğday fiyatlarında bir dengeleme sağlanmazsa, bugünden planlama yapılmazsa, ekim kasım aylarında ekmeğe yüzde 40 - yüzde 50 zam gelecektir. Bu makarna ve una da yansıyacaktır." ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler