Akciğer sönmesi nedir, neden olur, tedavisi var mı? (Pnömotoraks)

Akciğer sönmesi nedir, neden olur, tedavisi var mı? (Pnömotoraks)
Akciğer sönmesi olarak anılan "Pnömotoraks" nedir? futbolcu Yuto Nagatomo'nun akciğer sönmesi yaşaması ile gündeme gelen pnömotoraks araştırılıyor. Bu hastalık neden olur ve tedavisi var mı?

Akciğer sönmesi nedir, neden olur, tedavisi var mı? (Pnömotoraks)

Halk arasında Akciğer sönmesi olarak bilinen hastalığı şu an en çok aratılan kelimelerin başında yer alıyor. Bunun nedeni ise futbolcu Yuto Nagatomo'nun akciğer sönmesi yaşaması nedeniyle oldu. Akciğere sızan havanın basınç oluşturması sonucu meydana gelen önemli bir hastalık olan akciğer sönmesi, kimlerde görülüyor, neden olur (belirtileri) ve bu hastalığın tedavisi var mı? 

AKCİĞER SÖNMESİ (PNÖMOTORAKS) BELİRTİLERİ NELERDİR?

Akciğer sönmesi, akciğerin bazı nedenlerden veya nedensiz (kendiliğinden) kısmi veya tamamen sönmesi ve akciğerde var olan negatif basıncın kalktığı durumdur.

AKCİĞER SÖNMESİ NEDEN OLUR

Spontan Pnömotoraks kendiliğinden, görünürde bir sebep yokken akciğer sönebilir. Bu kişiler genellikle genç, zayıf, uzun astenik vücut tipine sahip erkek hastalardır. Bunların bir kısmında milimetrik hava keseleri (bleb) veya büyük hava baloncuklarının (bul) patlaması veya delinmesi sonucu akciğer sönebilir.

Akciğer hastalıkları olanlar (amfizem, astım, tüberküloz, vs)

İkincil sebeplerden olan akciğer sönmesi durumları da vardır; kaza, darp, travma, akciğerin yaralanması, delici kesici veya ateşli silah yaralanmaları, yüksekten düşme, vs.

yuto.jpg

YUTO NAGATOMU'NUN SAĞLIK DURUMU NASIL?

Schalke ile oynanan UEFA Şampiyonlar Ligi karşılaşmasında da Japon sol bek Yuto Nagatomo oyunu tamamlayamamıştı. Mücadelenin 80. dakikasında yaşanan bir pozisyonda Nagatomo’nun göğüsüne top geldi. Yere yığılan başarılı futbolcu daha sonra oyundan çıkmak zorunda kalmıştı. Oyuncunun sağlık durumu hakkında Galatasaray’dan resmi açıklama geldi.

“Schalke 04 maçı sırasında göğsüne gelen top sonrası, sakatlanarak oyundan çıkmak zorunda kalan Yuto Nagatomo’nun saha kenarında yapılan ilk muayenesinde sağlık heyetimizin riskli bir durumu fark etmesinin ardından oyuncumuz, ileri tetkik ve tedavi amacıyla sponsor hastanemize sevk edilmiştir.

Hastanede yapılan ilk değerlendirmede oyuncumuza aldığı darbeye bağlı olarak pnömotoraks (akciğer sönmesi) teşhisi konmuş olup, duruma müdahale edilerek oyuncumuzun akciğerine tüp uygulanmıştır.

Durumu iyi olan ve birkaç gün hastanede takipleri devam edecek oyuncumuzla ilgili ileri bir tedavi gerekip gerekmeyeceği yapılacak değerlendirme sonrası netleşecektir.”

AKCİĞER SÖNMESİ KİMLERDE GÖRÜLÜR

Akciğerinde yukarıda bahsettiğimiz hava kesecikleri olanlar, basınç altında (havada pilotlar, hostesler, ve sualtı dalgıçları, vs) kalanlar veya çalışanlar, astenik vücut tipi olanlar (zayıf, ince, uzun genç erkekler), travma, kaza geçirenler, darp edilenler, akciğer hastalıkları olanlar

AKCİĞER SÖNMESİ HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI? 
Yukarıda bahsedilen hastalık veya travma durumlarında ve şikayetler de ortaya çıktığında hiç gecikmeden ve sakin bir şekilde hasta mutlaka en yakın tam teşekküllü hastaneye götürülmelidir. Göğüs Cerrahisi uzmanı (yoksa bir Genel Cerrahi Uzmanı) hastayı en hızlı şekilde görmeli. Gerekli muayeneyi ve tetkikleri isteyecektir.

Minimal akciğer sönmesi varsa hasta başka müdahale yapılmadan gözlem altına alınarak en az 24 saat takip edilmelidir.

Daha fazla akciğer sönmesi varsa, ve eşlik eden sıvı birikimi, çarpıntı, nefes darlığı ve göğüs ağrısı da varsa uygun boyutta bir "göğüs tüpü" lokal anestezi altında hastanın akciğerin sönen tarafına yerleştirilir ve bu dren kapalı sualtı drenajına bağlanır. Hastanın aktif solunum egzersizleri yapması sağlanır.

Takip sırasında veya hasta geldiğinde mutlaka Yüksek Çözünürlüklü Akciğer Tomografisi (HRCT) çektirilerek akciğer alanlarında herhangi bir patoloji, vs var mı detaylı incelenmesi uygundur. Bazı hastalarda daha ileri cerrahi girişim ihtiyacı olabilir. Bunu doktorunuz sizinle paylaşacaktır.

AKCİĞER SÖNMESİ TEKRARLAR MI?

Göğüs tüpü takılarak tedavi edilenlerde ve zeminde akciğerde patolojik bir durumu olanlarda (hava kesesi, kavite, kist, tüberküloz, vs) tekrar etme riski vardır.