Akit yazarından ekonomi eleştirisi: "Yandı gülüm keten helva"

Akit yazarından ekonomi eleştirisi: "Yandı gülüm keten helva"
Yeni Akit’in yazarlarından Sedat Yılmaz, Hazine'nin ekonomi politikalarını eleştirerek, yapılan düzenlemelerin gelecek süreçte ülke ekonomisini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Hükümete yakın Akit’in yazarlarından Sedat Yılmaz, Hazine’nin art arda açıkladığı ekonomik paketleri eleştirdi. Mevcut iktidar tarafından yapılan bu düzenlemelerin, gelecek süreçte ülke ekonomisine olumsuz yansıyacağına dikkat çeken Yılmaz, “Serbest piyasa diye onun bunun paşa gönlüne göre fiyat salahiyeti verilirse ve fiyatlamalar tamamen nefis ile malûl insana bırakılırsa işte o zaman, yandı gülüm keten helva!” ifadelerini kullandı. İşte Sedat Yılmaz’ın yazısının o bölümleri:

“Tabii böyle kaotik ortamlarda idareciler, toplumun geneline yönelik politikalar oluşturmakta zorlanır. Farklı uygulamalarla enflasyonun olumsuz etkileri azaltılmaya çalışılsa da aslında bu durum gelecek dönem enflasyonunun daha da yüksek olacağı mânâsına gelir.”

***

“Enflasyonun başka zararları var mı, diye sorarsanız… Say say bitmez!

Öncelikle enflasyonun en kötü tarafı ürünler üzerindeki fiyat tahrifatıdır… Enflasyonu yüksek olan ülkelerde fiyatlar yerinde hiçbir zaman durmaz. Bir zaman sonra, (vertigo hastalığına benzer) insan zihninde pazara yönelik fiyat skalası bozulur.

Enflasyonun hâkim olduğu yerlerde alıcı ve satıcılar zarar etmeme endişesiyle piyasaların dengesini altüst ederler. Ardından ekonomi, dar gelirlilerin beklentileri ile geniş imkânlara sahip spekülatörlerin yönlendirmeleri arasında kararsız seyir izler. Toplumda fiyat duruluğu ortadan kalkar. Artık her şeyde spekülasyon bir numara olarak rant tahtına oturur. Meselâ bugün hamsinin geçen hafta 10 liradan bu hafta 30 liradan satılması gibi…

Dedim ya, fiyatlar konusunda bile ekonomi henüz netliğe kavuşmuş değil… Kısa adı Gıda Komitesi olan Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi diye devletin bir organı var. 9 Aralık 2014 tarihinde kurulmuş… Komitenin sekretaryası da 27 Aralık 2016 tarihinde Merkez Bankası’na devredilmiş… Fakat gerçek şu ki, Gıda Komitesi kurulduğundan bu yana enflasyon daha fazla artıyor…”

“Peki Gıda Komitesi denetliyorsa enflasyonun göstergesi fiyatlar nasıl ve niçin yükseliyor? Şâyet fiyatlarda komitenin bir dahli yoksa o zaman bu fiyatları kim neye göre belirliyor?.. İşte sıkıntı burada! Serbest piyasa diye onun bunun paşa gönlüne göre fiyat salahiyeti verilirse ve fiyatlamalar tamamen nefis ile malûl insana bırakılırsa işte o zaman, yandı gülüm keten helva!

Ya hû, serbest piyasanın zirvesini yaşayan ülkelerde bile bizim gibi fiyat dalgalanmaları yok! Şimdi “Bu fiyat hareketleri nedir?” diye sormak hakkımız değil mi?”