CHP'li Toprak: AKP iktidarı Taliban sürecini anlayamadı

CHP'li Toprak: AKP iktidarı Taliban sürecini anlayamadı
CHP'li Erdoğan Toprak, "Taliban radikal bir anlayışın yanı sıra Pakistan ve Afganistan'da bulunan Peştunların yönettiği bir yapı. Türkiye bu gerçeği okuyup analiz edemiyor" dedi.

Fatih Erboz/YENİÇAĞ

İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Afganistan''daki diğer unsurların varlığını dikkate alamadan bu ülke ve bölge üzerinde etkili bir politika izlenemeyeceğini söyledi. İktidarın Afganistan''ın terör üretmeye çok uygun yapısını görmeden haraket ettiğini belirten Toprak, şöyle dedi:

"AKP başından beri Afganistan''da doğru politika izleyemiyor. Bunun temel nedeni Afganistan''daki süreci iyi okuyamaması. Süreci analiz edemediler. Taliban''ı sadece radikal bir unsur olarak görüyorlar. Oysa Taliban, Peştunların ağırlıklı olduğu bir yapı. Şu anda ülkede kontrolü Peştun yapısı ele geçirmiş durumda. Bunun aşiret yapısından farkı yok. Önümüzdeki günlerde Afganistan''da nasıl bir politik konjonktür ortaya çıkacak şu anda net değil. Afganistan''da bir çok farklı yapı var. Bu yapıların da yönetimde etkisi olacak mı? Afganistan nasıl bir sürece doğru gider? Tüm bu soruların cevabı net olarak belirlenip buna göre bir politika izlenmediğini görebiliyoruz. Afganistan''daki gelişmeleri Peştun ağırlıklı bir yapının yönetimi kontrol altına alması noktasından hareketle okumanın sonuçları daha net bir yol haritası ortaya koyar."

Erdoğan Toprak, Taliban''ın Pakistan ve Afganistan''da bulunan ağırlıklı bir unsur olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Burada Peştunların yanı sıra Özbekler, Hazaralar başta olmak üzere ülkenin değişik yerlerinde bulunan farklı unsurlar var. Bu unsurların önümüzdeki günlerde nasıl bir tavır alacağını görmek gerekiyor. Afganistan''ın, bu süreçte terör üreten bir yapı içine girme riski var.  Türkiye''nin tüm bunları hesap ederek hareket etmesi ve politika üretmesi gerekiyor. Bölgede önemli bir güvenlik sorunu olabilir."

Erdoğan Toprak, Türkiye''nin İdlib''de de sorunlu bir durum ile karşı karşıya olduğunu ifade etti. Toprak, Suriye''nin İdlib bölgesinde 30-40 farklı radikal unsurun bir araya gelmesinden oluşan HTŞ yapılanması olduğunu, ABD''nin bölgede izleyeceği politikanın önem arz ettiğini kaydetti.

Bu bölgede bir karışıklık durumunda radikal unsurların ciddi sayıda insanı Türkiye''ye göçe zorlayacağını vurgulayan Toprak, şöyle dedi: "Bu, Türkiye''nin taşıyabileceği bir yük değil. Artık ekonomik boyutu da geçen güvenlik boyutu ile de karşı karşıyayız. Göç olgusunun Suriye ya da başka bir ülke üzerinden olsun iyi yönetilememesi güvenlik ve terör sorunlarını da beraberinde getiriyor. Türkiye''de terör hücrelerinin oluşması riski çok fazla. Eğer bu riski göz ardı ederseniz ekonomik sıkıntıların yanı sıra ciddi bir güvenlik zaafı oluşacak. Özellikle ilk etapta Suriye''den gelebilecek göç ve bunun yanı sıra radikal unsurlara dikkat etmek çok önemli. İdlib konusunda Rusya ve ABD anlaşabilir ve Türkiye burada yalnız kalabilir."