AKP’de “Ya Reis kaybederse” korkusu

AKP’de “Ya Reis kaybederse” korkusu
Yerel seçimlerinden yenilgi ile çıkan AKP’de moraller bozuk. "Erdoğan kaybederse" korkusu yaşayan iktidara yakın iş adamlarının partiden kopmak için fırsat kolladığı, partideki durumun ise bürokratları rahatsız ettiği öğrenildi.

‘Böyle giderse bir daha seçim kazanmamız imkansız, parlamenter sisteme göre bütün seçimlerden birinci parti olarak çıkıyorduk. Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde bütün muhalif partiler bize karşı birleşti. Daha önce kıyasıya eleştirdiğimiz MHP’ye muhtaç olduk.’ diye birbirine dert yanmaya başladı.

Güçlü Erdoğan iktidarı sayesinde kanun ve yasalara aldırış etmeden hareket eden yandaş iş adamları AKP’den kopmak için fırsat kollarken, suça bulaşmış bürokratlar ise kartların yeniden dağıtılacağı siyasi yapılanmalara göre durumlarını yeniden gözden geçirmeye başladı. Kurumlar çalışamaz hale geldi, Milletvekilleri, İl ve İlçe başkanları bürokratlara iş yaptırmaz hale geldi.

YANDAŞ İŞ ADAMLARI SERMAYE BİRİKİMLERİNİ YURT DIŞINA TAŞIMA TELAŞINA DÜŞTÜ

AKP iktidarı döneminde bol keseden ihale alan, belediyelerde arsa ve imar rantından bir gecede zengin olan yandaş iş adamları nakit paralarını yurt dışına taşımanın telaşına düştü. Erdoğan’ın başkanlık seçimi kaybetmesi durumunda sıkıntıya düşmemek için şimdiden tedbir almaya başladı. Bugün Erdoğan’ın elindeki sınırsız yetkilerin muhaliflerin eline geçince nelerle karşılaşacağını kestiremeyen sermaye çevreleri yurt dışından emlak satın almaya, para ile vatandaşlık veren ülkelere vatandaşlık müracaatı yapmaya başladılar.

BÜROKRATLAR TEDİRGİN VE RİSK ALMAK İSTEMİYOR

Kamu Kurum ve Kuruluşlarındaki üst düzey bürokratlar değişen şartlar gereği yeni pozisyonlar almaya başladı. Sıradan bir bürokratik işte bile ‘yetki bizde değil’ diye talepleri geri çevirip iş yapmak istemiyor. Bürokratlar, Saray’dan referans olmadan AKP milletvekilleri ve İl Başkanlarını bile dikkate almıyor. Bakanların siyasetin içinden gelmemesi ise AKP tabanı ile bürokrasi arasındaki bağı koparmış durumunda. Eskiden olduğu gibi İl Başkanları ve Milletvekillerinin bürokrat atamalarındaki etkinliği ortadan kalkınca milletvekilleri bürokratlara iş yaptıramaz hale geldi. Bu durum tabanda huzursuzluğa neden olurken şikayetler Erdoğan’a kadar gitti.

AKP milletvekilleri ve teşkilat mensupları, mevcut sistemde siyaset kanalları tıkalı olduğundan, zorunlu olarak gözlerini Saraya dikmiş ve oradan çıkacak revizyonları beklemeye başladılar. Eğer bütün kademelerin beklentilerini karşılayacak "sihirli" çözümler bulunmazsa, gelecek kaygısıyla birlikte huzursuzluğun daha da artacağı tahmin edilmekte.

AKP’de yaşanan bu gelişmelerden sonra meclis ’in tatilde olması nedeniyle seçim bölgelerine dağılan milletvekilleri yaz sonrası yeni siyasi gelişmelere göre tavır alması Erdoğan’ı güç durumda bırakabilir.