AKP’den Can Atalay açıklaması: Karar bu hafta mecliste okunacak milletvekilliği düşecek

AKP’den Can Atalay açıklaması: Karar bu hafta mecliste okunacak milletvekilliği düşecek
AKP’li Usta, bugün ya da bu hafta Can Atalay kararının okunacağını ve milletvekilliğinin düşeceğini açıkladı.

AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, Can Atalay hakkındaki kararın, bugün ya da bu hafta içinde mecliste okunacağını ve Atalay’ın Milletvekilliğinin düşeceğini iletti.

Leyla Şahin Usta, NTV’de bir programa katıldı ve Can Atalay’ın Milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin soruları cevapladı. "Bugün veya bu hafta tamamlamayı düşünüyoruz açıkçası. Artık bir prosedür haline gelmiş durumda, Meclis'in de üzerine düşen görevi yapması gerekiyor" ifadelerini kullanan Usta, bu hafta içinde konunun ele alınmasını planladıklarını iletti.

Hukuki tartışmaların biteceğini düşünmediğini söyleyen Usta, Meclis olarak konunun takip edileceğini ve üzerlerine düşen bir görev varsa yerine getireceklerini ifade etti.

NE OLMUŞTU?

Avukat Can Atalay, Gezi Parkı davasında yargılanmış ve 18 yıl hapis cezası almıştı. 25 Nisan 2022 tarihinde tutuklanan Atalay, 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri’nde Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) Hatay Milletvekili olarak seçildi fakat tutuklu olması sebebiyle yemin edemedi.

Can Atalay hakkında Yargıtay’a yapılan tahliye başvurusu reddedilince Atalay, “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. AYM, iki kez Can Atalay’ın hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, AYM’nin hak ihlali kararına ilişkin mütalaasını Yargıtay 3. Ceza Dairesi’ne gönderdi. Mütalaada, “Milletvekili, Türkiye Cumhuriyeti Anayasanın 83/2 maddesinde öngörülen yasama dokunulmazlığından yararlanamayacaktır” ifadeleri kullanıldı. Böylece, bir Yargıtay-AYM krizi yaşandı.

İlgili Haberler