Ali Babacan, Davutoğlu’nu neden istemiyor?

Ali Babacan, Davutoğlu’nu neden istemiyor?
AKP’deki iç çekişmeler devam ederken, bir yandan da Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu’nun parti kurma çalışmaları bütün hızı ile devam ediyor. Kamuoyuna pek fazla yansımasa bu iki grup arasında kıyasıya bir mücadele yaşanıyor.

Bir yıldır devam eden görüşmeler neticesinde ortak bir noktada buluşamayan Babacan ve Davutoğlu “Neden birlikte hareket edemiyor?” sorusu hala cevap bulamazken Davutoğlu’nun açıklamalarından sonra bu konuya yoğunlaşan kamuoyu ve siyasi çevreler Babacan ekibinden hala bir cevap alamadı.

PEKİ NEDEN DAVUTOĞLU İSTENMEYEN ADAM İLAN EDİLDİ?

Babacan ile Davutoğlu ailece tatile çıkabilecek kadar samimi ve her iki isimde birbirine çok değer veren iki dostlar. Hatta Davutoğlu genel seçimlerde AKP milletvekili listeleri yapılırken Erdoğan’a Ali Babacan’ın milletvekili olması için baskı bile yapmıştı. Ali Babacan’ın milletvekilliği için AKP’ye müracaat etmemesi Davutoğlu’nu üzmüş, Erdoğan’a “Ali Bey’e ihtiyacım var” diyerek devreye girip, Ali Babacan’ın milletvekilliği için müracaat yapmasını sağlamıştı.

Peki neden Babacan ekibi Davutoğlu’nu istemiyor? Aslında Babacan Davutoğlu ile birlikte hareket etmek istiyor. Fakat Babacan ekibinde her şey Babacan’ın kontrolünde değil. İşin perde arkasında Abdullah Gül ve Beşir Atalay var. Kavga Gül ile Davutoğlu arasında. Babacan bu ekibin sadece vitrindeki sözcüsü. Hatta parti çalışmalarında bile aktif rol oynamıyor. Bütün hazırlıkları, görüşmeleri Gül ve Atalay yapıyor. Uygulanan strateji gereği Babacan ekibi olarak bilinen birkaç isim dışında Ali Babacan’ın ekibindeki aktif rol oynayanları çalışma gruplarını kimse bilmiyor. Babacan, kafasındaki isimleri bu aşamada bu ekibin içine sokmak istemiyor. Babacan’ın şu an için dış bağlantılarını organize eden Abdullah Gül’e ihtiyacı var. İlerleyen zamanlarda başarı sağlarsa Gül ve Atalay’ı sırtından atabilir.

AYRILIĞIN TEMEL SEBEBİ DIŞ POLİTİKA VE İSLAMİ SÖYLEMLER

Babacan ekibine göre; Dış politikada AKP’nin başarısız olmasının faturası Davutoğlu’na kesildi. Suriye politikası tamamen Davutoğlu’nun projesiydi. Halkın Suriyelilere olan tepkisi Davutoğlu için kırık bir not olarak görülüyor. Dış politikada doğuya değil batıya dönük bir dış politika izlemek istemesi yollarının ayrılmasının başlıca nedenlerinden biri. Bu da tamamen Gül’ün belirlediği bir politika.

Davutoğlu’nun izlediği dış politika ise; Ümmetçi ve Siyasal İslam tandanslı İslam kardeşliğine dayanan ve İslam Ülkelerinin liderliğine soyunmuş bir dış politika. Davutoğlu’nun Diyarbakır’da yaptığı konuşma da ‘Mekke, Kudüs bizim için ne ise Diyarbakır’da odur’ sözünün altında yatan sır Davutoğlu’nun hala AKP içindeki ümmetçilerin liderliğine soyunduğunun bir kanıtı olarak gösteriliyor. Davutoğlu daha çok AKP’nin yanlış politikaları dışında yeni bir söylem ortaya koymazken siyasi olarak dolu olan bir kulvarda yer bulmaya çalışıyor. Bütün bu çalışmaları yaparken Erdoğan’a yeşil ışık yakmayı da ihmal etmiyor.

İSTİFA ET GEL ONDAN SONRA KONUŞALIM

Babacan ekibinin muhalif gazeteciler aracılığı ile basına servis ettiği haberler ayrılığın nedenini açıklayacak kadar net bir şekilde paylaşılıyor. Ankara kulislerinde görüştüğümüz birçok gazeteci ve Babacan ekibine yakın isimlerde bu haberleri doğrular nitelikte.

Babacan ekibinde Davutoğlu için ‘Parti kurmak isteyen eski partisinden istifa eder’ görüşü Davutoğlu’nun parti kurmak için değil, AKP içinde aktif rol almak istemesinden kaynaklanıyor. Babacan ekibi ile kesin olarak yolları ayrılan Davutoğlu’nun, tekrar AKP’de siyaset yapacağı değerlendirirken, Erdoğan tarafından reddedilmesi durumunda partileşip en son kendi kapılarını çalacağı görüşü hakim.

İlgili Haberler