Ali Babacan'ın istifa dilekçesinde dikkat çeken ifadeler

Ali Babacan'ın istifa dilekçesinde dikkat çeken ifadeler
AKP'den istifa ettiğini açıklayan Ali Babacan'ın istifa metnindeki bazı ifadeler dikkat çekti. Babacan, istifa dilekçesinde iktidar partisinin Türkiye'yi yönetemediğine işaret etti.

Fatih ERGİN / YENİÇAĞ

Kurucusu olduğu AKP’den istifa eden eski bakanlardan Ali Babacan, bir süredir 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte yeni parti kurma hazırlıkları içerisinde olduğuna dair iddialarla gündemdeydi.

Babacan'ın AKP Genel Merkezine gönderdiği istifa dilekçesinde ise dikkat çeken ifadeler yer aldı. Babacan'ın istifa dilekçesi, AKP içerisinde yaşanan ayrışmayı da yansıttı. “Son yıllarda ise pek çok alanda yapılan uygulamalar ile inandığım ilke, değer ve fikirler arasında derin farklılıklar oluştu. Aklen ve kalben bir ayrışma yaşadım.” diyen Babacan, AKP’nin tepki çeken uygulamalarının yanında, yeni bir hikâye oluşturamamasına ve ülke sorunlarına çözüm üretmemesine işaret etti. Babacan'ın istifası, Türkiye'nin sorunlarını çözemeyen AKP'nin çözülmesi olarak görünüyor. 

Babacan bu durumu istifa dilekçesinde şu şekilde ortaya koyuyor; “İçinde bulunduğumuz şartlarda, Türkiye için yepyeni bir gelecek vizyonuna ihtiyaç vardır. Ülkemiz için her alanda doğru analizler, yeniden düşünülmüş stratejiler, planlar, programlar gerekmektedir. Çok çeşitli kesimlerle yaptığımız istişareler de bunu teyit etmektedir.”

Babacan, sözlerinin devamında ise istifasının yeni parti için bir adım olduğunu ortaya koyarak, Türkiye’nin bugünü ve geleceği için yeni bir çalışma başlatmak kaçınılmaz hale gelmiştir. Ben ve pek çok arkadaşım, böyle bir çalışma için büyük ve tarihi bir sorumluluk hissetmekteyiz.Bu süreçte aynı ahlaki ve toplumsal sorumluluğu hisseden çok sayıda insanla tanışmış olmak da bizim için çok sevindirici olmuştur.

İnanıyorum ki, karşı karşıya olduğumuz sorunların çözümü, ancak, temsil gücü yüksek ve geniş bir kadro çalışmasıyla mümkün olacaktır. Beraberce çalışmak ve ortak aklı hedeflemek zorundayız. Çalışmalarımızın bağımsız ve özgür bir şekilde yapılması büyük önem taşımaktadır. Her konuda beyaz sayfalarla işe başmak gerekmektedir.” dedi.

YENİ PARTİ AKP’NİN İKİNCİ İTTİFAK ORTAĞINA İHTİYAÇ DUYMASI DEMEK

Babacan’ın istifa dilekçesinin ayrı bir önemi var daha var. Babacan’ın istifası, 17 yıldır Türkiye’yi yöneten ve yönetim tarzı otokratlaşan AKP içerisinden yeni bir parti kurma gerekçesiyle yapılan bir istifa. Daha önce Abdüllatif Şener de AKP'den ayrılıp kendi partisini kurmuştu. Ancak o dönem AKP "egemen iktidar" konumunda değildi. Babacan’ın kurucusu olduğu partiye sert itirazlarını gerekçe yaptığı istifasının AKP içerisinden ne kadar bir destek göreceği henüz belirsiz olsa da, doğmaya hazırlanan siyasetin yeni partisinin AKP’yi iktidarda kalmak için MHP haricinde ikinci bir ittifak ortağına yönelmesine neden olabileceğı belirtiliyor.

İlgili Haberler