Alman dergisinden koltuk krizi yorumu: İkili arasındaki güç mücadelesinden kaynaklandı

Alman dergisinden koltuk krizi yorumu: İkili arasındaki güç mücadelesinden kaynaklandı
Avrupa Birliği'nin (AB) iki üst düzey isminin Türkiye ziyaretinde yaşanan koltuk krizinin yankıları devam ediyor. Ursula von der Leyen ve Charles Michel'in ziyaretini değerlendiren Alman Der Spiegel dergisi, koltuk krizinin ikilinin arasındaki güç mücadelesinden kaynaklandığını iddia etti. Dergide yer alan makalede "Hata Erdoğan'da değil Michel'de" denildi.

Avrupa Birliği''nin iki üst düzey ismi Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in Türkiye ziyaretinde yaşanan koltuk krizi gündeme damga vurdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Von der Leyen ve Charles Michel’in, masaya yatırdıkları meselelerden daha çok kameralar karşısında yaşanan olay konuşuldu.

İkilinin ziyaretinde Erdoğan ve Michel fotoğraf çekiminin ardından iki koltuğa otururken, ne yapacağını bilemeyen Von der Leyen ayakta kalmıştı. Von der Leyen, daha sonra Erdoğan ve Michel''den uzakta bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun karşısındaki üçlü koltuğa oturmuştu.

DER SPİEGEL: AB KOMİK DURUMA DÜŞÜYOR

Almanya’nın Der Spiegel dergisi koltuk krizini ayrıntılı bir şekilde işlediği makale okuyucularına aktardı. Derginin Brüksel temsilcisi Markus Becker tarafından kaleme alınan makale ‘Avrupa Birliği dünya sahnesinde kendisini nasıl komik duruma düşürüyor’ başlığı ile yayımlandı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in ziyaret sırasında kandırıldığını iddia eden Becker, bunun bir güç mücadelesinin neticesi olduğunu belirterek, “Hata Erdoğan’da değil, AB Konseyi Başkanı Charles Michel’de” dedi.

''MICHEL, VON DER LEYEN’İ GÖLGEDE BIRAKMAYA ÇALIŞIYOR''

Makalede von der Leyen ile Michel arasında uzun zamandır bir anlaşmazlık olduğu, bunun temel nedeninin dış politikadaki görüş farklılığına dayandığı ifade edildi. Michel’in AB zirveleri dışında daha fazla etkin rol almak istediği, bunun için de von der Leyen’i gölgede bırakmaya çalıştığı belirtildi.

İkilinin Türkiye ziyaretinde beraberlerinde gelen heyette Michel’in çalışanlarının bulunduğu ve protokole ilişkin ayarlamaları Türk heyeti ile birlikte bu kişilerin gerçekleştirdikleri aktarıldı.

VON DER LEYEN ŞAŞKIN, MICHEL ÜZGÜN

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in sözcüsü yaşananların ardından, “Komisyon Başkanı açıkça şaşırdı. Von der Leyen’in de Konsey Başkanı ve Cumhurbaşkanı ile aynı şekilde oturması gerekiyordu” ifadeleriyle tepkisini dile getirmişti.

Sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Michel ise, “Ortaya çıkan görüntüler duruma kayıtsız kaldığım şeklinde yorumlandı fakat bu gerçeği yansıtmıyor. Durumun daha da kötüleşmesi yerine görüşmemizin önemine dikkat çekmek istedik. İstanbul Sözleşmesi, hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğü gibi konuları konuştuğumuz bu önemli görüşmenin böyle bir olayla gölgelenmesinden dolayı üzgünüm” dedi.

İlgili Haberler