Almanya, Rusya'ya doğal gaz ödemelerini euro olarak yapacağını duyurdu

Almanya, Rusya'ya doğal gaz ödemelerini euro olarak yapacağını duyurdu
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin Rusya'dan ithal edilen doğal gaz için ödemeleri euro olarak yapacağını Rusya Devlet Başkanı Valdimir Putin'e bildirdiğini söyledi.

Scholz, Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ile Berlin''de düzenlenen ortak basın toplantısında, Rus gazına yapılacak ödemeler konusunda "Sözleşmelere baktık. İçeride ödemenin euro olarak yapılacağı yazıyor. Görüşme sırasında Rusya Devlet Başkanına bunun böyle olması gerektiğini ve böyle kalacağını söyledim." dedi.

Özellikle şirketlerin bu ödemeleri euro cinsinden yapmak istediklerine işaret eden Scholz, "Onun (Putin) fikirleri, bunun olabileceği yönünde. Buna artık yakından bakacağız ancak her durumda şirketler euro cinsinden ödeme yapmak istiyorlar ve öyle yapabilirler, yapacaklardır." diye konuştu.

Scholz, Rusya''ya enerji bağımlılığını azaltmak amacıyla çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Bu zaman alacak bir çalışma. Enerji ithalatını çeşitlendirmeye devam edeceğiz. Bu aynı zamanda Putin''e uzun vadeli bir mesaj." ifadesini kullandı.

Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki katılım müzakerelerine değinen Scholz, Batı Balkan ülkelerinin net bir AB perspektifine ihtiyacı olduğunu vurguladı. Scholz, "Daha fazla gecikme, Batı Balkanlar''ı savunmasız ve üçüncü tarafların etkisine açık hale getiriyor. Arnavutluk ve Kuzey Makedonya ile katılım müzakereleri bir an önce başlatılmalıdır." şeklinde konuştu.

Scholz, Vladimir Putin''i Ukrayna''ya karşı savaşı sona erdirmeye çağırarak, "Putin''i şimdi bir ateşkesi kabul etmeye, insani yardımları mümkün kılmaya ve gerçek barış müzakerelerini yürütmeye çağırıyoruz" dedi.

Scholz, Rusya''ya yönelik yaptırımların kararlılıkla uygulanacağını kaydetti.