Almanya'da silahlı saldırı:11 ölü

Almanya'da silahlı saldırı:11 ölü
Almanya'nın Hanau kentinde iki nargile kafeye silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda 11 kişi yaşamını yitirirken, 5 kişi de ağır yaralandı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise, saldırının ilk saatlerinde gündeme gelen, "Ölenler arasında Türk vatandaşları da var" iddiasını doğruladı.

Almanya'nın Hanau kentinde iki nargile kafeye silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda 11 kişi yaşamını yitirirken, 5 kişi de ağır yaralandı. Alman polisi saldırgan olduğunu belirttiği iki kişinin de öldüğünü açıkladı. Saldırganlardan birinin aşırı sağcı Tobias R. olduğu ve saldırıyla ilgili bir mektup ve video bıraktığı öğrenildi. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter üzerinden Almanya'daki ırkçı terör saldırısı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kalın, saldırının ilk saatlerinde gündeme gelen, "Ölenler arasında Türk vatandaşları da var" iddiasını  doğruladı. Kalın, "Türk vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum" dedi.

Ülkeyi dehşete düşüren saldırılar, yerel saatle 22.00 sıralarında Frankfurt’un 25 kilometre doğusundaki Hanau kasabasında gerçekleşti. Güney Hessen Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, saldırı Heumarkt ve Kurt Schumacher caddeleri üzerindeki iki ayrı yerde gerçekleşti. Bild gazetesi, saldırıda 11 kişinin hayatını kaybettiğini ve 5 kişinin de ağır yaralandığı bilgisini verdi.

Alman Bild gazetesi, Hanau'daki silahlı saldırıyı yapan kişilerden birinin ölü bulunan aşırı sağcı Tobias R. olduğunu yazdı. Gazete, aşırı sağcı görüşleriyle tanınan Tobias R.'nin saldırıyla ilgili bir mektup ve video bıraktığını ileri sürdü.

 

t8hx22y9kewnkgfhfks6sq.jpg

Medya kaynakları, saldırganların ilk olarak kent merkezindeki bir bara ateş açtığını daha sonra kentin Kasselstadt bölgesindeki başka bir bara yöneldiğini kaydetti.

Bild, Kesselstadt'ın ana meydanı Kurt-Schumacher-Platz'da da silah seslerinin duyulduğunu belirtti.

Hanauer Anzeiger gazetesine göre, savcılar şimdiye kadar iki kişinin hayatını kaybettiğini doğruladı. Saldırganların kaçtığı bildirildi.

oigtj5u8cka1vz9roertta.jpg

NTV'nin aktardığına göre görgü tanıkları, saldırı sırasındaki panik anında kafede Türkçe konuşan müşterilerin olduğunu öne sürdü.

Diğer yandan Alman polisinin, saldırıyla bağlantılı olduğu belirtilen bir kişiyi yakalayarak gözaltına aldığı bildirildi.

HAYATINI KAYBEDENLER ARASINDA TÜRKLER DE VAR

Kırım Haber Ajansı Genel Müdürü Ahmet Özay, Almanya'yı sarsan saldırıyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Frankfurt yakınlarında bu olay meydana geldi. Eşine az rastlanır bir vahşilikle; önce nargile bara iki kişi gidiyor ve üç kişiyi burada öldürüyor. 

d7ua0ddbbu-uztkh-f38yw.jpg

Daha sonra bir spor bara orada da  5 kişiyi arka arkaya öldürüyorlar. Daha sonra üçüncü bir yeri basıyorlar ancak ölü yok. Burada basılan mekanlar Türklere ait; nargile kafe Konyalı bir vatandaşımıza ait. Ölen 11 kişiden de 5'inin Türk kökenli olduğu belirtildi. 

Büyük bir ihtimalle kafe sahipleriyle bir husumet olduğu söyleniyor. Nargile kafe sahibinin oğlunun doğum gününe katılmak için mekandan ayrıldığı ve bu şekilde saldırıdan kurtulduğu bildiriliyor."

MERKEL PROGRAMINI İPTAL ETTİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Hanau kentindeki ırkçı saldırı nedeniyle bugünkü programını iptal etti. Irkçı saldırıyla ilgili açıklama yapan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Hanau'daki korkunç olay hepimizi acı içinde bıraktı" dedi.

Şansölye Merkel de Berlin'de düzenlediği basın toplantısında saldırı nedeniyle sarsıldığını ifade etti.

Kesin netlik kazanmamakla birlikte her şeyin failin ırkçılık saikiyle hareket ettiğine işaret ettiğini dile getiren Merkel, Federal Başsavcılığın üstlendiği soruşturmayla ilgili "Bu korkunç cinayetlerin tüm arka planlarının aydınlatılması için her türlü çaba sarf edilecek" sözünü verdi. 

Şansölye "Failin insanların kökenlerine, dinine, görünüşüne yönelik nefretle sağcı aşırılıkçılık ve ırkçı saiklerle hareket ettiğine dair pek çok işaret var" diyerek ekledi:

"Irkçılık zehirdir, nefret zehirdir, bu zehir toplumumuzda vardır ve pek çok suçun sorumlusudur."

BU AKŞAM TÖREN VAR

Hanau Belediye Başkanı Alman Bild gazetesine konuştu. Belediye Başkanı, “Bu akşam saat 18:00’de pazar alanında bir anma töreni düzenleyeceğiz. Şehir merkezinde bir anı defteri olacak. Eğer kanıtlar toplanırsa bir anma töreni gerçekleşecek. Ayrıca ölenlerin yakınlarıyla konuşacağım. Fakat bu ikincil önceliğimiz” dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN KINAMA

Dışişleri Bakanlığı, Almanya’nın Hanau kentindeki saldırıyı yayınladığı mesajla kınadı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan konuya yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Almanya’nın Hanau şehrinde dün akşam gerçekleştirilen alçak saldırı yükselen ırkçılığın ve İslam düşmanlığının yeni ve vahim bir tezahürüdür.

Bu alçak saldırıda başta vatandaşlarımız olmak üzere hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Bunlara münferit saldırı gözüyle bakmak mümkün değildir. Avrupa’da giderek artan yabancı düşmanlığıyla mücadelede gösterilen duyarsızlık bu tür saldırılara her geçen gün bir yenisinin eklenmesine sebep olmaktadır.

Artık bu saldırılara dur deme zamanı gelmiştir. Aksi takdirde ırkçılık ve yabancı düşmanlığı çok daha vahim boyutlara ulaşabilecek ve tehlikeli yerlere gidebilecektir.

Irkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığıyla etkin mücadelenin yolu her şeyden önce bu cesaretlendirici yaklaşımdan uzak durmaktan ve buna karşı etkin tedbirler almaktan geçmektedir.

Artık tüm Avrupa ülkelerinin ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı birleşmesinin ve tek sesle konuşmasının zamanı gelmiştir.

Irkçılığın her türüyle mücadelede ikili ve uluslararası alanda gerekli işbirliğini göstermekte kararlıyız ve bu doğrultudaki samimi çabalarımızı sürdüreceğiz"

ERDOĞAN'DAN SALDIRIYA TEPKİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya'daki saldırıya tepki göstererek, hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi. Ankara'da Millet Kütüphanesi'nin açılışında konuşan Erdoğan şunları söyledi:

"Almanya'nın Hanau kentindeki saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet ailelerine sabır diliyorum" diyen Erdoğan,  "Büyükelçiliğimiz başta olmak üzere ilgili birimlerimiz süreci hassasiyetle takip ediyor. Alman makamların saldırıyı aydınlatmak için gerekli çabayı göstereceklerine inanıyorum" diye konuştu

İlgili Haberler