Altında yeni oyun. Sahte altın nasıl anlaşılır?

Altında yeni oyun. Sahte altın nasıl anlaşılır?
Altın fiyatlarının yükselmesiyle birlikte sektörde sahtecilik de artmaya başladı. Son olarak altına bakır karıştırıldığı ve sosyal medyada, ucuz satılan altınlardan uzak durulması gerektiği uyarısı yapıldı. Sahte altının vatandaş tarafından fark edilmesinin ise neredeyse imkansız olduğu bildirildi.

Altın fiyatlarının son dönemde fırlamasıyla birlikte sahtecilikte de patlama yaşandı.

Habertürk canlı yayınına katılan Altın ve Para Piyasalar Uzmanı İslam Memiş, sahte altın konusunda uyarıda bulundu. Altın fiyatlarının yükselmesi ve altına talebe göre sahteciliğin değişiklik gösterdiğini belirten Memiş, altına yatırım dönemlerinde yarım altın ve gram altına, düğün sezonlarında ise çeyrek altında sahteciliğin arttığına dikkat çekti.

Sahte altının vatandaşın anlayamacağına dikkat çeken İslam Memiş, ucuz altın ve markasız online satılan altınlardan uzak durulması gerektiğini söyledi.

Peki, bu altınları gerçeğinden ayırmak mümkün mü? Uzmanlar "Hayır" diyor. O ayrımı yapabilecek olanlar yalnızca kuyumcular. Kuyumcular ise "Bileziğin içindeki altın oranını anlamak ancak bilezik ya da yüzüğün kesilmesiyle mümkün" diyor.

Kesildiğinde orta bölüme yerleştirilen bakır açığa çıkıyor. Diğer yöntem de altını eritmek. Eriyen altın ve bakır ayrışıyor. Böylelikle ikisinin de gramajını ölçmek mümkün olabiliyor.

İlgili Haberler