Dünya Bankası, Türkiye için karamsar tablo çizdi

Dünya Bankası, Türkiye için karamsar tablo çizdi
Dünya Bankası, Türkiye için karamsar tablo çizdi

Haziran ayı Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu’na göre Dünya Bankası’nın,Türkiye için büyüme tahmini, yüzde 4’

Haziran ayı Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu’na göre Dünya Bankası’nın,Türkiye için büyüme tahmini, yüzde 4’den yüzde 3.6’ya indi.

 

Arz tarafındaki reformlar tamamlanmadan, Türkiye’deki büyümenin kriz öncesine ulaşması pek mümkün görünmüyor. Dünya Bankası, Türkiye için büyüme tahminini yüzde 4’den yüzde 3.6’ya düşürdü. Bu yılın ilk üç ayında, yerel tahvil piyasalarına yönelen sermaye akışlarının, para birimleri üzerinde yukarı yönlü baskı yaparak Türkiye, Romanya ve Sırbistan’da özellikle güçlü olduğunu belirten Dünya Bankası, “Söz konusu sermaye akışları geçici olmaya eğilimliyken dalgalanmaları yönetmek oldukça zor olabilir ve ülkelerin cari işlem açıklarını finanse etmek için onlara bel bağlaması bir kırılganlık kaynağı oluşturabilir” uyarısında bulundu.

 


2014’te yüzde 4

 


Dünya Bankası’nın Haziran ayı Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu (Global Economic Prospects) raporu yayımlandı. Ocak ayında Türkiye için bu yıl yüzde 4 büyüme öngören Dünya Bankası tahminini yüzde 3.6’ya revize etti. Dünya Bankası gelecek yıl için büyüme tahminini değiştirmeden yüzde 4.5’te tuttu. 2015’e ilişkin büyüme tahminini de yüzde 5’ten yüzde 4.7’ye indirdi. Rapora göre; büyüme Şili, Meksika ve Güney Afrika’da zayıfladı, fakat Filipinler, Litvanya, Peru, Türkiye ve Ukrayna’da güçlendi.
Bankaya göre; Türkiye’nin ihracatı, yıl başlarındaki hızlı düşüşten sonra, Mart ayında yıllık bazda yeniden yüzde 4.8 sıçrama kaydetti. Önceki sert daralma İran’a altın satışlarının kesilmesi ve Avrupa’ya özellikle de Almanya, İngiltere ve İtalya’ya ihracatın zayıflamasından kaynaklandı. İran’a doğal gaz karşılığı altın satışının Şubat’ta yeniden başladığı fakat 2012’den daha az gerçekleştiği belirtiliyor.

 


Cari açık büyüyecek

 


Öte yandan; Dünya Bankası, Türkiye’de cari işlemler açığının da, bu yıl yüzde GSYİH’nın yüzde 6.9’u düzeyinde gerçekleşeceğini, açığın gelecek yıl yüzde 7.1, 2015’te ise yüzde 7.2 olacağını tahmin etti.
Rapora göre Türkiye’nin dış finansmana erişimi, son kredi notunun yatırım derecesine yükseltilmesiyle birlikte 2013 yılına kadar rahat iken, portföye aşırı güven ve kısa vadeli borç akışları önemli bir kırılganlık oluşturuyor. Raporda para politikasının; büyüme 2015’te tahmini küresel toparlanmayla birlikte hız kazanıp yüzde 4.7’ye ulaşırken, iç-dış talebi dengede tutmak için aktif kalmaya devam edeceği beklentisi dile getirildi.

 

FED Başkan Yardımcısı Bennett uyardı: Tehlike kapınızda

 

ABD Merkez Bankası eski Başkan Yardımcısı Paul Bennett, ekonomik kriz yaşayan Avrupa ülkelerinin bütçelerinin güvenli olmadığını belirtirken, Türk ekenomisinin de oldukça yavaşladığı bir döneme girdiğini söyledi.
Paul Bennett, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Meclis Salonu’nda verdiği ’Dünya ekonomisindeki son gelişmeler ve Türkiye ekonomisi’konferansına, ABD krizi ile başladı. ABD’nin 4 yıldır kötü ekonomi içinde yaşadığını belirten Bennett, “Daha da devamı gelecek gibi görülüyor. Finans kurumlarındaki kötü gidiş ABD’deki ekonomik zorlukları beraberinde getiriyor. Bu nedenle bir diriliş gözükmüyor. ABD’de işsizlik yüzde 10’dan yüzde 8’e düştü. Yine de bu oran ABD için çok yüksektir” dedi.
Paul Bennett, Avrupa’da ise ekonomik durgunluğun en kötü dönemine girildiğini belirterek şöyle devam etti: “Avrupa ülkelerinin bütçeleri ve ekonomileri güvenli değil. Hükümetler kurumlara yardım konusunda sınırlı durumdalar. Devletler bütçelerini dengeleme içersindeler. Bütçelerinde tasarruf etmek zorunda kalıyorlar. İşsizlik düzeyi ise düşmüyor. Şu anda işsizlik düzeyi yüzde 11’e varmış durumda. Avrupa’da para politikalarında kaygılar sürüyor. Hükümetlerin çabuk harekete geçmeleri gerekiyor.”

 


Önümüzdeki yıllara dikkat

 


Bennett, Türkiye ekonomisinin de oldukça yavaşladığı döneme girdiğini söyledi. Paul Bennett, “2012 yılı için yüzde 1-2 büyüme olacak deniliyor. Bu geçtiğimiz yıllarla mukayese edilemeyecek bir durumdur. Bütün dünyada bankalar büyük risk alıyorlar. Elbet devlet bizi kurtarır düşüncesindeler. Türkiye’de bankacılık sistemi güçlendirilmeli ve büyük yabancı bankaların etkilerinden kurtarılmalıdırlar. Türkiye ekonomik tehlikeyi daha ileride yaşayabilir. 2011 yılında Türkiye güzel bir performans gösterdi. Ancak 2012 yılı buna benzemiyor. Şu anda değişik bir ortam var. Güven ve maneviyat çok önemlidir” diye konuştu.