Aman Türk müteahhitler Normandiya'yı görmesin

Aman Türk müteahhitler Normandiya'yı görmesin
Normandiya Çıkarması’nın 77.yılına ilişkin düzenlenen etkinlikler çıkarmanın yapıldığı sahilin ve bölgedeki yapıların olduğu gibi korunduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Türkiye’de ise sit alanları dahil sahiller tahrip edilirken denize sıfır evler inşa edilmekte.

Aman Türk müteahhitler Normandiya'yı görmesin

YENİÇAĞ/ TOLGA ŞAHİN

Normandiya Çıkarması’nın 77. yılı kapsamında geçtiğimiz hafta çeşitli etkinlikler düzenlendi. Batı Avrupa’nın Nazi işgalinden kurtulduğu D-Day olarak bilinen çıkarma için geçtiğimiz sene ise salgın nedeniyle etkinlikler iptal edilmişti.

Bu sene düzenlenen etkinlik kapsamındaki etkinlikler bir gerçeği daha akıllara getirdi. Etkinlikler kapsamında bölgeden gelen fotoğraflar çıkarmanın yapıldığı sahilin ve bölgedeki evlerin 77 yıldır korunduğunu gösteriyor.

Türkiye’de ise doğal sit alanları dahil ormanlık alanlar tahrip edilirken sahil kesimlerinde denize sıfır beton konutlar inşa ediliyor.

En son Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından doğal plaj alanına beton dökülmesi gündeme gelmiş, sahile kurulması planlanan beton plajlar için 7 milyon 880 bin lira harcandığı iddia edilmişti.

NORMANDİYA ÇIKARMASI
1944 yılında Alman cephesinin yarılmasına ve neredeyse Fransa’nın ortasına kadar gerilemesine neden olan çıkarma General Dwight Eisenhower kumandasındaki müttefikler tarafından gerçekleştirilmiştir.

Müttefik ülkeler arasında ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, Polonya, Avustralya, Belçika, Yeni Zelanda, Hollanda, Norveç, Çekoslovakya ve Yunanistan yer alırken diğer safta ise Almanya tek başına yer alıyordu.

Çıkarma günü 4414 Müttefik askeri yaşamını yitirirken hayatını kaybedenlerin 2501’i Amerikan askeriydi. Çıkarmada 5 binden fazla asker de yaralandı. Alman tarafında da binlerce asker ya hayatını kaybetti ya da yaralandı.