Amerikan dergisi Military Review Atatürk’ü yazdı. Bir komutanda bulunması gereken tüm özellikler

Amerikan dergisi Military Review Atatürk’ü yazdı. Bir komutanda bulunması gereken tüm özellikler
ABD Kara Kuvvetleri’nin dergisi Military Review’un son sayısında Dünya lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Savaşı’ndaki askeri liderliğini öven bir makale yayınlandı.

Binbaşı Eric Venditti imzalı ‘Gelibolu Kayası. Mustafa Kemal’in liderliği’ başlıklı makalede müttefik kuvvetler Gelibolu’ya çıkarma yaptığında şansın ‘parlak zeka’ ve ‘kuvvetli irade’ye sahip yetenekli bir komutanla Türklerden yana olduğu belirtildi. Yabancı güçler, Arı Burnu’na çıkarma yaptığında Mustafa Kemal Atatürk'ün yedi kilometre ötedeki Bigalı köyünde olduğuna işaret edilen yazıda, övgü dolu şu sözler yer aldı:

“Doğru zamanda, doğru enstrümanlarla, doğru yerdeydi. Ancak bu tek başına zaferi garanti etmiyordu, lidere ve nasıl liderlik ettiğine bağlıydı. Operasyon sürecinde bir komutanın altı eyleminden beşini büyük etkiyle tatbik etti, askerlerini motive etti, düşmanı durdurdu.”

Gelibolu Savaşı’nın ve taktiklerin ayrıntılı bir şekilde aktarıldığı makalede, Mustafa Kemal Atatürk'ün askeri liderliğinden yüzyılı aşkın bir süre geçmesine rağmen hala çıkarılacak çok ders olduğu belirtildi.

Öte yandan, yazıda Atatürk'ün askeri dehası ve mücadeleci ruhunun da bir kez daha altı çizildi.

İlgili makalenin fotoğrafı:

atam-ic-foto.jpg