ABD Senatosu silah satışına kısıtlama getiren yasayı onayladı

ABD Senatosu silah satışına kısıtlama getiren yasayı onayladı
ABD Senatosu, silah satışına bazı kısıtlamalar getiren yasa tasarısını onayladı. Tasarı, aile içi şiddetten sabıkası olan kişilerin silah sahibi olmasının zorlaştırılması gibi tedbriler içeriyor.

Dünyada bireysel silahlanmanın en yaygın olduğu ülke olan ABD''de geçen ay Teksas eyaletinin Uvalde kenti ve New York eyaletinin Buffalo kentindeki saldırılar, silah satışıyla ilgili tartışmaları alevlendirmişti. Uvalde''deki ilkokul saldırısında 19 öğrenci ve iki öğretmen hayatını kaybederken bu olaydan 10 gün önce de Buffalo''daki bir süpermarkette 10 kişi öldürülmüştü.

Deutsche welle''nin haberine göre saldırıların ardından hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi parti, Kongre''nin artık harekete geçmesi gerektiği sonucuna varmıştı. Kapalı kapılar ardından haftalarca süren görüşmelerin ardından her iki partiden senatörler bu tip saldırıların daha az yaşanmasını sağlayabilecek bazı adımlar konusunda uzlaşmaya vardı.


ABD Başkanı Biden, tasarının onaylanmasının ardından yaptığı açıklamada, "Hem Uvalde ve Buffalo''daki aileler hem de yaşanan birçok trajik silahlı saldırı bizden eylem talep ediyordu. Bu gece biz de bir eylemde bulunduk" ifadesini kullandı. ABD Temsilciler Meclisi''nden tasarıyı bir an önce onaylayıp kendisine göndermesini isteyen Biden, özellikle okullardaki çocukların bu yasa sayesinde artık daha güvende olacağını söyledi.


Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer ise "Bu gece ABD Senatosu bundan sadece birkaç hafta önce birçok insanın imkânsız olarak gördüğü bir şey yapıyor: Neredeyse 30 yılın ilk kaydadeğer silah kontrolü tasarısını geçiriyoruz" dedi. Demokrat senatör, "Bu gece geçirdiğimiz silah kontrolü tasarısı üç sıfatla tanımlanabilir: İki partili, sağduyulu ve hayat kurtarıcı" diye ekledi.
Demokratların tüm taleplerini karşılamadı