Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Amiraller...

"Bahriyeli" olarak tabir edilen Türk Deniz Kuvvetleri personelini tanımak için onların eğitim ve hayat tarzlarına tanık olmak şarttır. Türk Ordusunda sayıları az olmakla beraber "Asker" kişilerin gıpta ettiği kişilerdir. Kuleli Askerî Lisesi öğrencisi olarak ilk kez tanıdım Bahriyelileri... Askerî okullararası spor müsabakalarında mesafeli temaslarımız olurdu. 3-4 katı fazla olmamıza rağmen bazı branşlarda biz geçmelerini hazmedemezdik. Kendi adıma beyaz üniformalarını alenen kıskanırdım. Bir de sosyallik, centilmenlik konuları vardır ki bir yazıya sığmaz. Bizim ağırlıklı eğitimimiz piyadecilikti. Denizciler de piyade eğitimi yanında ağırlıklı denizciliğin her alanında eğitilirler. Biz kara tren ile Menteş kampına giderken Onlar Atatürk'ümüzün yadigarı "Savarona" ile sadece Türkiye'nin değil, Akdeniz'in tüm limanlarını gezerek denizi, "Mavi Vatanı" her yönü ile özümserlerdi. Harp Okulu'nda 4 yıl bizimle öğrenim gören "Deniz piyadeler" mezun olurken beyaz üniforma giyerlerdi. İlerleyen yıllarda fazla irtibatımız olmadı. Derken Silivri'de tanıştım... Uzun duruşmalar, 5-6 yıl süren hapislikleri esnasında cezaevlerindeki ziyaretlerimizde olağanüstü bir gönül köprüsü kurduk. Karacı, Havacı, Jandarma tutuklularının yanında Denizcilerin yeri ayrıydı. Hasdal, Hadımköy, Şirinyer, Maltepe ve Mamak askerî cezaevlerinin haftalık ziyaretlerine otobüslerle gelirlerdi. Nöbete dökmüşlerdi. Salı günü Ankara'dan, Perşembe Gölcük ve çevresi. Aynı kentte olanlar zaten demirbaştı.
Ergenekon, Balyoz, Askerî Casusluk, Amirallere Suikast gibi kumpas davaları için başlatılan ve 140 hafta süren "Sessiz Çığlık"larda fotoğrafları taşınan bazı isimlerin aileleri ortada yok iken Denizciler hep oradaydı.
Bahriyelilerin diğer özelliklerinden birisi de. Şaşaalı makam odaları olmayışıdır. Devasa savaş gemilerinde, denizaltılarında minicik kamaraları uzun süren seyirlerde paylaşırlar. Emir erleri, habercileri yoktur. Çoğunun makam aracı, şoförü ve koruması da olmaz. "Hayatı hep beraber paylaşırlar..." Katı askerî disiplin yerine saygı ve sevgi esastır.
Kumpas davalarında "Aman bize de bulaşabilir" mantığı ile silah arkadaşlarından uzak durmaya gayret eden, kulağının üzerine yatan, "Bana dokunmayan yılan bin yaşasın" diyenlere inat, Denizciler "Bahriyeli ruhu" ile kenetlendiler. İstikballerini hesaplamadılar. Komuta ettikleri personelin haklarını, hukuklarını koruyabilme adına makamları ellerinin tersi ile itip onurlu istifalar gerçekleştirdiler. Hepsini tek tek yazmayı arzulardım. Ancak unuttuğum, ihmal ettiğim kişilere haksızlık olur diye yazamıyorum. Genç gazeteciler umarım yorucu çalışmalar sonucunda kitabını yazıp, tarihe olan sorumluluğumuzu da yerine getirir. Her biri uzak görüşlüdür. Yargılamaların sürdüğü esnada bireysel savunma yerine iddianamenin alçaklığını korkusuzca dile getirdiler. Söz konusu davalarda hapis yatanlar çok sayıda kitap yazdı. En çok da Denizciler yazdı. Üstelik hemen hepsi akademik seviyede.
46 gün süren "Adalet Nöbeti"nde demirbaştı Amiraller... Hiç çekinmeden üniformaları ile geldiler. "Nasıl olsa tahliye oldum. Beraat ettim kenara çekilmeliyim" demeyerek Türk Ordusu ve Türk milleti adına davaların takipçisi ve müdahili oldular.
Kimse kusura bakmasın 104 emekli Amiralin onayladığı duyuru, haksız-maksatlı tartışmalara rağmen bir nevi "Sivil itaatsizlik-pasif direniş" metodudur. Karacı, Havacı ve Jandarmalar kırılmasın, küsmesin. Emekli generallerden 104 imza çıkmaz!..
Amirallerin gözaltına alınması ile beraber televizyon kanallarındaki katıldığım programların hepsinde emekli 14 Amirali tek tek sayarak: "Yüzlerce yıllık geleneğe rağmen Genelkurmay Başkanı Denizcilerden olmalı" dedim. 8 gün süren gözaltı esnasında "Adalet Savaşçısı" avukatları kutluyorum. Ekranlardan tüm Türkiye izledi. Amiraller tutuklanma ihtimaline karşı çantalarını hazırlamışlardı. Amirallik de, adamlık da budur. Mahpus çantasını her an hazır tutmaktır. Cezaevini göze almaktır. Bedel ödemektir!..
İtibar infazcılarını, silah arkadaşlarını satanları, iletişim kazasını yazmaya devam edeceğim.

Yazarın Diğer Yazıları