Anayasa Mahkemesi rapotörü HDP iddianamesinin iadesini istedi

Anayasa Mahkemesi rapotörü HDP iddianamesinin iadesini istedi
Anayasa Mahkemesi raportörü HDP'ye yönelik açılan kapatma davasının iddianamesinin iadesini istedi.

HDP''ye açılan kapatma davası ile ilgili kritik bir gelişme yaşandı. AYM raportörü, HDP raporunu tamamladı ve usuli eksiklerin giderilmesi için iddianamenin iadesi istendi. Rapor AYM üyelerine dağıtıldı. Raporda ayrıca "İddianame kabul edilirse, tedbir istemi öncelikli görüşülsün" ifadesi yer aldı.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu ise, HDP''nin kapatılmasına ilişkin davada ilk incelemesini yarın yapacak. AYM Genel Kurulu, iddianamenin kabul edilip edilmediğine karar verecek.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

İddianamenin kabul edilmesi halinde HDP, ön savunmasını verilen sürede AYM''ye gönderecek. Parti ön savunmaya ilişkin sürenin uzatılması için Yüksek Mahkemeye başvuruda bulunabilecek. Ek süre talebini AYM karara bağlayacak.

Parti tarafından ön savunmanın verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin esas hakkındakini görüşünü sunacak.

Bu görüş de HDP''ye gönderilecek. Daha sonra Anayasa Mahkemesince belirlenecek tarihlerde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bütün sürecin ardından davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak raportör esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gerekse davalı HDP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

Raporun AYM üyelerine dağıtılmasının ardından Başkan Zühtü Arslan toplantı için bir gün belirleyecek. Üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.