"Anneme muhafazakâr olduğumu söylemeyin"

"Çin'in Doğu Türkistan'daki uygulamalarıyla ilgili kanaatiniz nedir?"…

Soru, Area Araştırma tarafından anket yoluyla vatandaşlara soruluyor… İşin 'muhafazakârlar' adına ilginç yanına geçmeden önce soruya verilen cevapları sıralayalım:

Çin Doğu Türkistan'da Türklere baskı ve zulüm uygulamaktadır: Yüzde 62.7…

Çin'in iç meselesidir, baskı ve zulüm olduğuna inanmıyorum: Yüzde 15.4…

Fikir belirtmeyen: 21.9…

***

Şimdi de cevapların partilere göre dağılımına göz gezdirelim:

Çin'in Doğu Türkistan'da Türklere baskı ve zulüm yaptığına AKP'lilerin yüzde 50.5'i inanırken, bu oran MHP'lilerde 65.6'ya çıkıyor… İYİ Partililerin yüzde 78.9'u, CHP'lilerin yüzde 70'i, HDP'lilerin yüzde 61.6'sı ankette verdikleri cevaplarda Çin'in baskı ve zulmüne inandıklarını belirtiyor…

Seçmenin parti politikalarına göre nasıl da kafasının karışabileceğine, kendisi olmaktan uzaklaşacağına ve neye inanması gerektiğine kendi iradesiyle değil, parti politikasıyla karar verebileceğine dair iyi bir örnek bu çalışma…

Söz konusu anketteki soru, İsrail'in Gazze politikasıyla ilgili sorulsaydı, AKP'li seçmende 'evet' diyenlerin oranı yüzde 50.5'te kalır mıydı? Ya da bir tek AKP yöneticisi, şimdiye kadar bir kere olsun Uygurların adını ağzına alsaydı?

***

Bir de cevapların sosyo-politik kimliklere göre dağılımına bir bakalım, o da parti tercihleriyle örtüşüyor mu?

Kendisini 'milliyetçi' olarak tanımlayanların yüzde 68'i Doğu Türkistan'da Türklere baskı ve zulüm yapıldığını belirtiyor… Geri kalan milliyetçiler, hangi kafanın milliyetçisi, milliyetçilikten ne anlıyor, Uygurları aslen Meksikalı filan mı zannediyor, belli değil!..

'Atatürkçüyüm' diyenler içinde, baskı ve zulme inananların oranı yüzde 66.7 şeklinde seyrederken, kendisini 'sosyal demokrat' olarak tanımlayanlar arasında oran biraz daha yükseliyor, yüzde 71.4'ü buluyor…

'Muhafazakârlar'da ise durum trajik… Mazgala kola dökünce veya cildine krem sürmeyince İsrail'i kahredeceğini zanneden, Hollanda'ya kızınca portakal bıçaklayan, AB, Şanghay, ABD, olmadı Afrika, o da olmadı Antarktika arasında başı dönen muhafazakâr seçmen, bu konuda 'yukarı'dan renk alamayınca belli ki ne diyeceğini bilememiş!..

'Muhafazakârlar' içinde Çin'in Doğu Türkistan'da Türklere baskı ve zulüm yaptığına inananların oranı yarı yarıya bile değil… Bu kimlik grubunun yüzde 46.8'i söz konusu baskı ve zulme inanırken, yüzde 26.6'sı inanmadığını belirtiyor… Geri kalan yüzde 26.6'nın ise bu konuda fikri yok!..

***

'Aynı tarağın dişleri' düsturu bizim muhafazakârların çoğunluğunda Doğu Türkistan'ı kapsamıyor anlaşılan!.. Eh siz bayram namazı 'resmî' dualarınızda 72 milleti anarken, Doğu Türkistanlı kardeşlerinizi her defasında atlarsanız, devlet televizyonunuzda ve hakim olduğunuz medyanızda bu insanlık dramını yok sayarsanız, ekonomik mazeretlerinizi insanlığınızın, Türklüğünüzün ve Müslümanlığınızın önüne geçirirseniz, iradesi elinde olmayan 'muhafazakârlar'a da ya 'inkâr' düşer veya  'ben bilmem merkez bilir' siyaseti!..

"Şuna var da buna niye yok" demeyi doğru bulmam... Mazlumlar, hangi ırktan, hangi dinden veya mezhepten olurlarsa olsunlar mazlumdurlar... Ama âdeta hasımlık çağrıştıran bir çifte standarttan söz etmemek de olmaz... Türk dünyasından İKÖ'ye kadar geniş bir yelpazenin ilgisizliğiyle büyüyen Doğu Türkistan'ın acıları, Japon'a dert oluyor da aynı dini paylaştığı bir kısım Müslüman'a, 'istisnalar dışındaki yerli İslâmcı'ya neden o kadar dert olmuyor? Vicdanlarda Urumçi'yi Gazze'den daha değersiz hâle getiren psikolojinin kaynağı ne olabilir?"

Bu soruyu yıllar önce sormuştum… Şimdi daha iyi anlaşılıyor ki, ne boş soru sormuşum!.. 

Yazarın Diğer Yazıları