Apple’ın başı bu sözler sebebiyle dertte!

Apple’ın başı bu sözler sebebiyle dertte!
Apple CEO'su Tim Cook, geçmişte Çin pazarında küçülme beklemediğini söyleyerek hissedarları yanıltmakla suçlanıyor.

Tim Cook’un o sözleri olay oldu

ShiftDelete - Apple CEO’su Tim Cook ve Mali İşler Müdürü (CFO) Luca Maestri, hissedarları kasıtlı olarak yanıltmakla suçlanıyor. Tim Cook, 2018 yılında yatırımcılarla yaptığı bir görüşmede Apple’ın bazı gelişmekte olan ülkelerde satışlarının düştüğünü; ancak Çin’de müşterilerin iPhone’a yönelik taleplerinde azalma beklemediğini söylemişti.

Ancak Tim Cook’un söylediği gibi olmadı. Bu açıklamadan iki ay sonra şirket, Çin’de beklenenden daha az iPhone satması nedeniyle gelir tahminlerini küçültmek zorunda kaldı. Buna bağlı olarak o dönemin mali durum raporunda Apple hisseleri düşüş yaşamıştı. İngiltere’de Norfolk İlçe Meclisi, Cook’un bu sözlerini yargıya taşıdı.

“Tim Cook, satışların düştüğünü bilmeliydi”

Norfolk İlçe Meclisi, Tim Cook’un Apple’ın Çin’deki satışlarının düştüğünden haberdar olması gerektiğini ifade etti. Meclis, Apple CEO’sunu Çinli müşterilerin iPhone’a olan taleplerinin düştüğünü kasıtlı olarak gizlemekle suçladı. Bu durumun, 90 bin belediye çalışanını kapsayan emeklilik fonuna 1 milyar dolara mâl olduğunu belirtti.

Meclis ayrıca Apple’a açtığı davanın “toplu davaya” dönüştürülmesi talebiyle Kaliforniya’da bir üst mahkemeye başvurmuştu. Kaliforniya Kuzey Bölgesi Mahkemesi Yargıcı Yvonne Gonzalez-Rogers, Norfolk İlçe Meclisi’nin başvurusunu kabul etti. Diğer yandan Apple davayı yasal yollarla engellemeye çalışsa da, çabaları sonuç vermedi.

Apple toplu dava ile karşı karşıya

Davaya ‘toplu dava’ statüsü verilmesinin ardından, Tim Cook’un söz konusu açıklamalarından olumsuz etkilenen hissedarlara da kapı açıldı. İsteyen her hissedar davaya dahil olabilecek. Bu da, Apple’ın suçlu bulunması durumunda yüklü miktarda ödeme yapmak zorunda kalabileceği ihtimalini beraberinde getiriyor.

Hatta dava doğrudan Tim Cook ile alakalı olduğundan, mahkemenin Apple CEO’sunu ifadeye çağırması da muhtemel. Öte yandan Apple cephesi de konuyla alakalı açıklama yaptı. Yanlış bir şey yapmadıklarını ifade eden teknoloji devi, Cook’un yorumlarının finansal tavsiye içermediğini ve yalnızca kişisel beyan olduğunu ifade etti.