Arnavutluk'da deprem faciası: Çok sayıda ölü ve yaralı var

Arnavutluk'da deprem faciası: Çok sayıda ölü ve yaralı var
Balkan ülkesi Arnavutluk bu sabah TSİ 05.54'te 6.4 büyüklüğünde bir depremle sarsıldı. Başkent Tiran yakınlarındaki Mamurras kasabasında yerin 10 kilometre altında gerçekleşen depremde yıkılan binalar ve enkaz altında kalanlar olduğu öğrenildi. İlk belirlemelere göre deprem faciasında 4 kişi öldü, 200 kişi yaralandı. 20 Türk vatandaşının kaldığı otelin çöktüğü, hepsinin kurtarıldığı da bildirildi.

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da Richter ölçeğine göre 6.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Avrupa Deprem Araştırma Enstitüsü'nün verilerine göre 09:10 sularında Arnavutluk 6,3 büyüklüğünde ikinci bir depremle daha sallandı. İlk belirlemelere göre en az 4 kişinin hayatını kaybettiği ve 200'den fazla kişinin de yaralandığı bildirildi.

İlk deprem, yerel saatle 03.54’te başkent Tiran’a 32 kilometre mesafede, liman kenti Durres’in kuzeyinde gerçekleşti.

Şiddetli sarsıntı nedeniyle birçok binanın çöktüğü belirtilirken, çok sayıda can kaybı yaşanmasından endişe duyuluyor.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi’nin yaptığı bilgisayar destekli tahminlere göre; bugünkü depremden etkilenme potansiyeli olan kişi sayısı yaklaşık 8 bin kişi...

Depremi Yunanistan, Karabağ, Kosovo ve Kuzey Makedonya dahil çevre ülkelerde hissedenlerin sayısının ise 12 milyon olduğu düşünülüyor.

ENKAZ ALTINDA KALANLAR VAR

Arnavutluk hükümetinden iki sözcü Reuters haber ajansına yaptıkları açıklamada, en büyük hasarın Durres’te yaşandığını ve başkent Tiran’da birkaç kişinin hastaneye kaldırıldığını söyledi.

vsq.jpg

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü ise can kaybı yaşanıp yaşanmadığı yolundaki soruya “Bana can kaybı olmadığı söylendi” yanıtını verdi.

Fakat yerel medyaya yansıyan haberlere göre; enkaz altında en az 10 kişi var.

Geçen eylülde de hemen hemen aynı bölgede 5.6 büyüklüğünde bir deprem yaşanmıştı.

Yaklaşık 500 binanın hasar gördüğü depremde en az 70 kişi yaralanmıştı.

Uzmanlar, 6.4 büyüklüğünde bir depremin, 5.6 büyüklüğünde bir depreme göre 16 kat daha güçlü olduğunu belirtiyor.

twitter-003.jpg

İLK RESMİ AÇIKLAMA

Arnavutluk Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada deprem sebebiyle şu ana kadar yalnızca bir kişinin panik sebebiyle balkondan atlayarak yaşamını yitirdiği bilgisi verildi.

Depremin ardından Adriyatik ve Akdeniz kıyısındaki çevre ülkeler için tsunami uyarısı yapıldı.

5,3 BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR DEPREM DAHA

6.4 büyüklüğündeki depremin ardından 9 dakika sonra 5.3 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.

4 ÖLÜ 200 YARALI

Deprem faciasında ilk belirlemelere göre en az 4 kişinin hayatını kaybettiği ve 200'den fazla kişinin de yaralandığı bildirildi.

"20 TÜRK VATANDAŞI KURTARILDI"

Arnavutluk Büyükelçisi Ahmet Yörük, NTV’ye yaptığı açıklamada, 20 Türk vatandaşının kaldığı otel çöktüğünü hepsinin kurtarıldığını ifade etti.

İlgili Haberler