Asgari ücretteki erime durdurulamıyor! Vatandaşın 1 yıllık makarnası yok oldu gitti

Asgari ücretteki erime durdurulamıyor! Vatandaşın 1 yıllık makarnası yok oldu gitti
Maaşı zamlarla 4 ayda eriyen asgari ücretli, ocaktan bu yana 399 paket makarna, yarım ton patates kayıp yaşadı.

Ekonomik krizin vurduğu yoksul ve dar gelirliye bir darbe de koronavirüs salgınından geldi. Kriz ve salgınla birlikte başta temel gıda maddeleri olmak üzere iğneden ipliğe gelen zamlar asgari ücretlinin alım gücünü yerle bir etti.

Yılın başında bir asgari ücretle 1328 paket makarna alınabilirken nisan sonu mayıs başına gelindiğinde asgari ücretin alım gücü 929 paket makarnaya kadar düştü. Asgari ücretli 4-5 ayda 399 paket makarna kaybetti. Kaybedilen bu makarna asgari ücretliler başta olmak üzere dar gelirlilerin bir yılda makarnaya ödeyeceği paradan daha fazlasını ifade ediyor.

201823-755x880-001.jpg
 
Sözcü'nün haberine göre, aynı şekilde asgari ücretli ocak ayına göre yarım ton patates, 109 kilo bulgur, 39 kilo pirinç, 35 kilo nohut, 7 kilo et, 5 kilo peynir, 14 kilo zeytin, 498 yumurta 74 litre süt kaybetti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, asgari ücretin önce ekonomik kriz ardından da salgın yüzünden sürekli zamlanan temel gıda maddeleri karşısında uğradığı kaybı rapor halinde CHP yönetimine sundu.

Rapor, yılın başında 2 bin 324 lira olarak belirlenen asgari ücretin mayıs ayı başına gelindiğine hangi gıda maddesi karşısında ne düzeyde eridiğini somut verilerle ortaya koydu.

TÜİK verileri ile nisan ve mayısta çarşı pazardan alınan güncel fiyatların kullanıldığı çalışma, özellikle patates, soğan, sarımsak gibi fiyatı 4 ayda olağanüstü artan gıdalar karşısında asgari ücretin adeta buhar olduğunu gösterdi.

YÜZDE 42.8 ZAM GELDİ

Bu yılın ocak ayında 1 paket makarna fiyatı 1 lira 75 kuruştu. 2 bin 324 liralık asgari ücret o tarihte bin 328 paket makarnaya karşılık geliyordu. Mayıs başına gelindiğinde asgari ücret aynı kaldı, ancak 1 paket makarnanın fiyatı yüzde 42.8 zamlanarak 2.5 liraya yükseldi.

Böylece asgari ücretle alınabilecek makarna miktarı 929 pakete düştü, asgari ücretli 399 paket makarna kaybetti. Hemen her gün ocaklarda makarna pişirilmek zorunda kalındığı dikkate alındığında, bu kayıp asgari ücretlinin bir yıllık makarnasından daha büyük bir kaybı işaret ediyor.