Aşı odaları boş kaldı, kırmızı renkte kalan tek il Şanlıurfa oldu

Aşı odaları boş kaldı, kırmızı renkte kalan tek il Şanlıurfa oldu
Şanlıurfa, korona virüs tedbirleri kapsamında uygulanan aşılamada, 81 ilden kırmızı renkte kalan tek il oldu.

DHA’nın haberine göre, Korona virüs vakalarının arttığı ve yoğun bakım servislerinde doluluk oranında da yükseldiği kentte, birçok hastanede ve sağlık merkezinde aşılama odaları boş kaldı. Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi''nde de Covid-19 Aşılama Birimi''nde, halkın aşıya gelmemesi nedeniyle odalar ve koridorlardaki tenhalık dikkati çekti.



Türkiye''nin, genç nüfusu yüksek illerinden Şanlıurfa, Sağlık Bakanlığı''nın açıkladığı verilerde aşılamada ''çok yüksek riskli'' kategorisinde ''kırmızı'' renkte kalan tek il oldu. Şanlıurfa''da, aşılama oranının artırılması için çalışmalar sürdürülürken, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından ise liselerde velilerin izinleri doğrultusunda aşılama çalışması yapılıyor. 19 hastanede 123 aşı odası ile 155 mobil ekiple aşılama çalışmasının yürütüldüğü Şanlıurfa’da vatandaşların aşı olması için sağlık ekipleri yoğun çaba sarf ediyor.



''ÖNÜMÜZDEKİ AYLARDA TEKRAR ATAK İHTİMALİ VAR''''

Kent genelinde aşılama oranın artırılması için İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, tüm kamu personelinin, sivil toplum kuruluşlarının ve sağlık çalışanlarının yoğun çalışma yürüttüğünü söyledi.

Aşılama oranında Şanlıurfa''nın sıkıntılı bir noktada olduğunu belirten Gülüm, "Aşı oranı düşük olan illerin ödediği bedeli, özellikle yaz aylarında yüksek hasta sayılarıyla gördük. Aşılama artırılmazsa kasım ve aralık aylarında önceki deneyimlerimize göre tekrar bir atak ihtimali var. Bugün yapılan aşıların koruyucu olacağını biliyoruz. Şanlıurfa, Türkiye''nin genç nüfusuna sahip illerin başında geliyor. Bizi zorlayan oranlar da burada. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün desteğiyle bu oranı oluşturan lise öğrencilerimize sınıf sınıf eğitimler vermeye başladık. Verilen eğitimin ardından velilerden alınan izinle gençlerimizi aşılamaya başladık" dedi.

Öte yandan daha önce aşı yoğunluğunun yaşandığı Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi''nde bulunan Covid-19 Aşılama Birimi''nde halkın aşı olmaması nedeniyle odalar ve koridorlar boş kaldı.

KIRMIZI RENKTE KALAN TEK İL ŞANLIURFA OLDU

Sağlık Bakanlığı ''Günlük Kovid- 19 Tablosu'' verilerini açıkladı. Son 24 saatte yapılan 338 bin 536 testte 24 bin 792 vaka tespit edildi. 195 kişi hayatını kaybederken, 24 bin 403 kişinin de tedavisi ve karantinası sona erdi.

Sağlık Bakanlığı''nın açıkladığı ''Günlük Kovid- 19 Tablosu'' verilerine göre; son 24 saatte yapılan 338 bin 536 testte 24 bin 792 vaka tespit edildi. Korona virüs nedeniyle 195 kişi hayatını kaybederken, 24 bin 403 kişinin de tedavisi ve karantinası sona erdi.

18 yaş ve üzeri nüfusun aşılanması verilerinde 1''inci doz Türkiye ortalaması yüzde 88,87, 2''nci doz ortalaması yüzde 77,49 olarak ölçüldü. Ayrıca, 1''inci dozda 55 milyon 164 bin 675, 2''nci dozda 48 milyon 100 bin 346 ve 3''üncü dozda 10 milyon 960 bin 33 olmak üzere toplam 115 milyon 255 bin 712 aşı uygulandı.

En az 2 doz aşı olmuş kişi oranının en yüksek olduğu iller; Ordu, Muğla, Kırklareli, Amasya, Çanakkale, Eskişehir, Osmaniye, Balıkesir, Edirne ve Zonguldak olurken, 2 doz aşı olmuş kişi oranının en az olduğu iller ise Şanlıurfa, Batman, Diyarbakır, Siirt, Muş, Mardin, Bingöl, Bitlis, Ağrı ve Bayburt oldu.

''AŞINIZI YAPTIRARAK GÜÇLÜ OLUN''

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Tablo, belirtileri ciddi veya hafif, aramızdan 24 bin 792 kişiye daha virüs bulaştığını söylüyor. Aşılı olanların hastalığı genellikle hafif geçirdiğini biliyoruz. Aşı vücudu önceden korumaya alıyor. Risklere karşı dikkatli, aşınızı yaptırarak da hastalığa karşı baştan güçlü olun" dedi.