Askerlik kaç aya düştü? Tek tip askerlik ne zaman geliyor

Askerlik kaç aya düştü? Tek tip askerlik ne zaman geliyor
Milyonlarca vatandaş askerlik 9 aya düştü mü? Tek tip askerlik ne zaman geliyor? sorularına günlerdir cevap arıyorken Hulusi Akar'dan önemli bir açıklama geldi. Askerlik süresinin 12 aydan daha aza düşecek gibi görünüyor

Askerlik kaç aya düşecek? 9 aya düştü mü? Tek tip askerlik nasıl ve ne zaman geliyor? Askerlik çağına gelmiş binlerce genç Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'dan gelecek açıklamayı bekliyor. Dün akşam saatlerinde Akar ile TSK komuta kademesi toplandı. Toplantıda askerlik süresinin kısaltılması dahil yeni askerlik sistemi de görüşüldü. Peki askerlik 9 aya düşecek mi? Yeni askerlik sistemi nasıl olacak? Bedelli askerlik bekleyen gençleri tek tip askerlik etkileyecek mi? İşte merak edilen konuların detaylarını haberimizde derledik...

ASKERLİK 9 AYA DÜŞECEK Mİ

Bakan Akar daha önceki açıklamalarında yeni askerlik sistemi üzerine bazı işaretler vermişti. Çalışmaların tamamlanmak üzere olduğuna yönelik görüş ifade etmişti. Daha önce katıldığı programda şunları söylemişti:

"Belirli meslek gruplarına yönelik onların askerliklerini hem kariyerlerinden geri kalmayacakları şekilde hem de kısa sürede yapabilecekleri yönünde bir düzenleme yapabiliriz."

Hatta şunları söylemişti; "Öğretmen, hakim, doktor, akademisyen, sporcular için bazı esneklikler getirilebilir" demişti.

Meslek grupları için olmayanlar için de temel askerlik hizmetinin kısalması söz konusu olabilecek. Edindiğimiz bilgilere göre, 3 aylık temel askerlik döneminin ardından bazı durumlara göre 12 aylık uzun dönem askerliğin 3 aylık temel eğitimden sonra daha kısa bir periyotta tamamlanmasının üzerinde duruluyor.

Yine Üniversite mezunları için şuan 6 aylık bir süre içerisinde uygulanıyor. Bu sürenin de meslek grupları dikkate alınarak azaltılması gündemde. Ne zaman belli olur? Henüz çok erken.

ASKERLİK SÜRESİ KISALIYOR MU? 

Bu çalışmalar belirli bir doygunluğa ulaştığında Cumhurbaşkanlığına gönderilecek. Sadece Cumhurbaşkanlığı'nda değil, bazı bakanlıklarda da ele alınacak. Bazı bakanlıkların da görüşünün alınması zorunlu. Bir yasa teklifi hazırlanması gerekiyor. Askerlik süresinin kısalması için bir yasal değişikliğe ihtiyaç var. Yürürlüğe girmesi için bu teklifin Meclis'e gelip yasalaşması gerekiyor.

Önümüzde aslında uzun bir dönem var. Ama bu haber çok önemli. Bu haberi önemli kılan ise ilk kez Türkiye'de askerlik sisteminin bu denli köklü düzeyde değişmesi üzerine, çok kapsamlı ve komuta düzeyinde bir toplantı yapıldı. Her ikisinin de askerlik hizmetlerinin geri kalmaması yönünde kısalması sözkonusu. 

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ BEDELLİ ASKERLERİ ETKİLEYECEK Mİ?

Merak edilen konulardan biri de celp tarihi belli olmuş bedelli askerliğini yapmak için bekleyen vatandaşların yeni askerlik sistemine dahil olup olmayacakları merak konusu oldu. Akar ile TSK komutanlığının bir toplantı daha yaparak belli net belli olacak.

İlgili Haberler