Atamekenim...

Kırgızistan Türkçesinde “Atayurdum” demek... Kırgızistan’ım, benim “Atamekenim” ... Yedi bağımsız Türk Cumhuriyetinden birisi. Hemen tekrarlayalım... Türkiye, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan, K.K.T.C ve Kırgızistan... Yaklaşık 300 milyon nüfusa sahip Türk Dünyası, 1 trilyon 150 milyar dolarlık hasıla ile büyük bir potansiyeli barındırıyor.
Bu ülkeler içerisinde ekonomik olarak belki de en sıkıntılı olanı bugün bağımsızlığının 22. yıldönümünü kutladığımız Kırgızistan. Devrimler, devrik liderler, iç çatışmalar ve kronik hale gelen ekonomik problemler... Kırgızistan yaklaşık 5 milyon nüfusuyla Orta Asya’nın en stratejik koordinatlarına sahip. ABD, Çin, Rusya ve birçok aktör Kırgızistan’ın bölgeler arası stratejik konumuna ilgi gösteriyor.
Çin Cumhurbaşkanı Jinping 11-12 Eylül tarihinde Bişkek’e resmi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Bir süredir istikrarını yeniden yakalamak isteyen Kırgızistan’da üretim ve sanayi sektörüne istenilen düzeyde yatırım sağlanamıyor. Özellikle zengin su kaynakları nedeniyle belli ölçülerde potansiyeli bulunan kardeş ülkede enerji santrallerinin kurulması konusunda Rusya’nın oldukça etkili olduğu biliniyor. Kırgızistan doğalgaz şirketini de devralan Rusya, nüfus avantajının yanında stratejik bir aracı daha kontrol altında tutabiliyor.
ABD’nin Manas’taki üssünün kapatılacağı açıklansa da fiilen ABD askeri gücünün oradan sökülmesi mümkün değil. Zira Kırgız yetkililerin ekonomik sorunlar karşısında tüm alternatifleri kullanmak istemesi olağan bir durum. Hürriyet’ten Nerdun Hacıoğlu’nun haberine göre ABD, kapatılacağı ifade edilen üssün farklı bir türünü Türkiye eliyle hayata geçirmeyi hedefliyor. Burada Ortalık Asya’yı kontrol edebilecek 26 radar istasyonunun oluşturulduğundan söz ediliyor.
Cumhurbaşkanı Atambayev’in Türkiye ile yakınlığı ve Türk dünyasına duyduğu ilgi Türkiye’nin yeni projeler gerçekleştirmesini mümkün kılıyor. Atambayev gerçekten Türk Birliğine sıcak bakan bir lider. “Ulu Türk kağanlığını kuramasak bile en azından kuvvetli bir Türk birliğini yapmalıyız. Ancak bunun için sadece Türkiye’nin değil, diğer Türk Cumhuriyetlerinin de sağlam ve ayakta durması lazım.” sözleri adeta bir çağrı niteliğinde.
Diğer yandan Türkiye Kırgızistan’da diplomatik temsilciliklerinin yanı sıra, TİKA ve farklı kurumların teknik yardım programları ile sahada kalmaya çalışıyor. Eski amaç ve dinamizminden uzaklaşsa da başkent Bişkek’teki Manas Üniversitesi ikili ilişkilerin önemli bir aracı durumunda. Oraya gittiğimde gördüm ki başkent Bişkek’in yolları oldukça eskimiş... Bu sebeple Türkiye’deki yetkililere bir öneride bulunmak istiyorum. Eğer Kırgız makamları uygun görürse, gelin Başkent Bişkek’in merkezindeki yolları biz yenileyelim. Bu fikri hayata geçirmek Türkiye için sanıldığından çok daha kolay. Ankara’nın yüzölçümü 2516 kilometrekare iken Bişkek’inki sadece 198.500 kilometrekaredir. Böylelikle aracına binen her Kırgız vatandaşı Türkiye’yi, kardeşlerini yıllar boyu hatırlayacaktır.


Gücümüz kardeşliğimizde
Kırgızistan’ın bağımsızlık kutlamaları çerçevesinde bugün saat 16.00’da Topkapı Kültür Parkı’nda, Kırgız Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, İstanbul Başkonsolosluğu ve Kırgızistan Dostluk ve Kültür Derneği’nce bir dizi etkinlik gerçekleştirilecek. Geleneksek Kırgız lezzetleri, sergiler, konserler sizi bekliyor olacak. Ayrıca 2014 yılı içerisinde Kırgızistan’ın Bişkek, Karakol, Tokmok ve Çolpon-Ata şehirlerinde Türkiye’de ise Ankara, Bursa, Kocaeli ve Eskişehir’de Türkiye-Kırgızistan tanıtım günleri düzenlenecek.
Bu vesileyle dost ve kardeşimiz Kırgızistan Cumhuriyetinin Bağımsızlık Gününü kutluyor, daha nice yıllar diliyorum...

Yazarın Diğer Yazıları