Atatürk fotoğrafları peşinde bir ömür...

Atatürk fotoğrafları peşinde bir ömür...
Hanri Benazus, özel arşivindeki 5 bini aşkın fotoğraf ile Türkiye'nin en geniş Atatürk fotoğrafları koleksiyonun sahibi. Atatürk ile tanışması 9 Ekim 1937 tarihine uzanıyor.

O yıllarda henüz 7,5 yaşında bir çocuk. Basma fabrikasının açılışı için Nazilli''ye gelen Atatürk''ü ilk defa orada gördüğünü söyleyen Benazus o günü şöyle anlatıyor:

"Trenden inip köylülerin arasına girdi. Onlara hitap etti. Bir ara babamın elini bırakarak yanına gittim. Atatürk de, o zaman kıvır kıvır olan saçlarımla oynadı ve elimden tuttu. Konuşması bitince beni de trenine bindirdi. Kompartımanına gittik, camını açtı ve ben karşısında oturdum. Rakı ve beyaz leblebi getirdiler. O zaman bizim için leblebi çok büyük nimetti. Çocukluk işte... Atatürk, ''Şerefine, şerefine'' diye köylülere kadehini kaldırırken, ben de leblebilerini yürüttüm. Kendisi fark etti ve bir işaretle garson yeni kase getirdi. 2. kase, 3. kase derken benim ceplerim dolmuştu..."

Hayranı olduğu Atatürk''ün fotoğraflarını toplamaya 15 yaşında başladığını belirten Benazus koleksiyonculuk serüvenini de şöyle özetliyor:

"O yaşımdan sonra imkan buldukça gördüğüm her Atatürk fotoğrafını satın aldım. Bir iki derken, zamanla büyük bir koleksiyon oluşturdum. Tarihlenmiş olarak yaklaşık 5 bin fotoğraf var. Araştırıyorum, buldukça çıkarıyorum. Şu anda Atatürk''ün fotoğraflarının neredeyse tümüne sahibim. Koleksiyonuma milyar verseler tek bir fotoğrafını bile satmam. Atatürk fotoğrafları koleksiyonculuğum ona duyduğum sevgiden ve aşktan kaynaklanıyor."

İleri Yayınları, bu eşsiz koleksiyonun sahibi Hanri Benazus''un kaleminden 12 kitaplık bir "Özel Atatürk Seti" yayınladı. Benazus''un koleksiyonundan seçilmiş fotoğraflara da yer verilen her biri 112 sayfalık kitaplar Atatürk''ün bir özdeyişiyle takdim ediliyor:

1. Atatürk ve Çocuk

"Küçük hanımlar, küçük beyler...Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız."

2. Atatürk ve Gençlik

"Bir gün ulusu sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan çok memnun ve mutluyum."

3. Atatürk ve Eğitim

"Öğretmenler...Göreviniz pek önemlidir,ulusun yaşamasıyla yakından ilgilidir."

4. Atatürk ve Cumhuriyet

"Cumhuriyet, yüksek ahlaki değer ve niteliklere dayanan bir idaredir...Cumhuriyet idaresi faziletli ve namuslu insanlar yetiştirir."

5. Atatürk ve Çağdaşlık

"Memleketler çeşitlidir; fakat uygarlık birdir ve bir milletin ilerlemesi için de bu tek uygarlığa katılması gerekir."

6. Atatürk ve Kadın

"Bizim toplumumuzun başarısızlığının sebebi kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ve kusurdan doğmaktadır."

7. Atatürk ve Tarım

"Türkiye''nin sahibi hakikisi ve efendisi, hakiki müstahsil olan köylüdür."

8. İnsancıl Gülümseyişi ile Atatürk

"İnsanlık kavramı, vicdanlarımızı temizlemeye yardım edecek kadar yükselmiştir."

9. Atatürk ve Doğa Sevgisi

"Bu vatan, çocuklarımız ve torunlarımız için cennet yapılmaya değerdir."

10. Atatürk ve Deniz Sevdası

"''Ah bir kere hür olsak da, şu denizde bir yüzsek'' diyorduk. İşte bugün hürriyetimizi aldık, zincirlerimizi kırdık."

11. Asker Atatürk

"Ordumuz Türk birliğinin, Türk gücünün ve yeteneğinin, Türk vatanseverliğinin çelikleşmiş bir ifadesidir."

12. Atatürk ve Aramızdan Ayrılışı

"Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır, fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır." 

İleri Yayınları Tel:(0212) 481 92 57

***

AA''dan tarihe not düşen çalışma

Anadolu Ajansı, FETÖ/PDY''nin 15 Temmuz 2016''daki darbe girişimine ilişkin davalar, yargılamalar ve darbe girişiminin öne çıkan isimlerinin profillerini "15 Temmuz Darbe Yargılamaları-İddianameler ve Kararlar" adıyla kitaplaştırdı. Kitapta FETÖ/PDY ve amacının özetlenmesinin ardından Genelkurmay Çatı Davası, Akıncı Üssü Davası, İstanbul Ana Darbe Girişimi Davası ve Muğla''daki Cumhurbaşkanı''na Suikast Girişimi Davası ele alındı. Bu davaların iddianameleri, duruşmalardaki savunmalar ve beyanlar, yoruma yer verilmeden kitapta aktarıldı. Kitapta, halen devam eden Akıncı Üssü Davası dışındaki davaların hükümlerine ve gerekçeli kararlarına yer verildi. Darbe girişimine ilişkin yurt genelinde açılan davalar ve kararlara da değinilen kitapta, darbe girişimini planlayan ve organize eden FETÖ/PDY''nin sivil imamları ve sözde "Yurtta Sulh Konseyi" üyelerinin de arasında olduğu 15 Temmuz''un öne çıkan isimlerinin profilleri, dava dosyalarındaki bilgiler doğrultusunda aktarıldı.15 Temmuz darbe girişimine ilişkin kaynak niteliğindeki kitap, fotoğraf ve infografiklerle de zenginleştirildi.

Kitabın ön sözünü kaleme alan AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı, daha darbe girişiminin devam ettiği saatlerde başlatılan soruşturmalar sonucunda 57''si Ankara''da, 56''sı İstanbul''da olmak üzere ülke genelinde toplam 289 darbe davası açıldığına işaret ederek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Anadolu Ajansı, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye''nin dört bir tarafında devam eden darbe yargılamalarını ilk gününden itibaren yakından takip etti. Yargılamaların her aşamasıyla ilgili bilgileri kayıt altına aldı ve toplumun tüm kesimlerine ulaştırılmasını sağladı. Ayrıca darbecilerin yargılanması sırasında oluşan birikimlerinin hukukçulara da kaynak teşkil etmesi düşüncesiyle hiçbir yoruma girmeden bu eseri hazırladı.

Bu çalışmanın, 15 Temmuz''daki, ülkemiz tarihinin en acımasız darbe girişiminde yaşananların hatırlanmasına ve milletimizin demokrasi mücadelesinin gelecek nesillere aktarılmasına da katkı sağlayacağına inanıyorum. Darbeciler hakkındaki iddianameler, darbecilerin itiraf ve inkarlarından oluşan ifadeleri ile bağımsız Türk mahkemelerinin yargılamaları sonucunda çıkan kararlardan yararlanarak, tarihe not düşülmesi amacıyla hazırlanan kitapta emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum."

Anadolu Ajansı Yayınları Tel:(0212) 513 10 90

***

HAFTANIN KİTABI:

Altına kurban edilen vatan

Gazeteci yazar İbrahim Gündüz, "Altın Ölüm" adlı kitabın Türkiye''nin kanayan bir yarasına parmak basıyor. Türkiye''de adına "altın madenciliği" denilen ama gerçekte "talancılık" olan sistemin ne olduğunu gözler önüne seren Gündüz, "madencilik" adı altında yaşanan bu yıkıma acilen dur denilmesi çağrısında bulunup tehlikeye dikkat çekiyor:

"Koronavirüs tehdidi altında kalan dünya bir kez daha en değerli şeylerin temiz hava, su ve toprak olduğunu gördü. Çünkü onlar olmadan yaşam yok. Soluyacağımız temiz hava, ürünlerimizi yetiştirebileceğimiz temiz topraklar ve kana kana içebileceğimiz temiz su kaynakları. Biz bunların hepsine sahibiz. Şimdi altın çıkaracağız diyerek bu ülkenin yaşam damarları zehirleniyor. Ne acıdır ki devlet tarafından korunması gereken ormanlar, meralar, tarım alanları, su kaynakları bugün devleti yönetenler tarafından hedef haline getirildi."

İbrahim Gündüz kitabında, "AKP iktidarı ve FETÖ''nün arasına giren kara kedilerden birisi de siyanürlü altın madenleri miydi?" sorusunun cevabını da belgeleriyle ortaya koyuyor.

Galeati Yayıncılık Tel:(0539) 669 60 69

***

Devlerin buluşması

Prof. Dr. Ziya Avşar; Şems-i Tebrizi, Mevlana ve Yunus Emre''yi, "Mânâ Âleminin Üç Efendisi" adlı kitabında buluşturdu.

Eseri hazırlarken tasavvuf tarihimizin kurucu şahsiyetlerinin metinlerindeki fikri ve irfani derinliğe dikkat çekmeyi amaçladığını belirten Prof. Dr. Avşar çalışmasının odak noktasıyla ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor:

Bu zatların tuttuğu yol olan aşk yolu harflerin, seslerin. kelimelerin, fikirlerin vetasavvurların ötesinde bir öznenin peşindedir. Bu öznenin telkin ettiği manevi fikirler, insanlığın mutluluk ve saadetine ilişkin fikirlerdir."

 

Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları Tel:(0212) 526 16 15

***

KÜTÜPHANEMDEN:

Bir hukuk üstadından hayata dair

Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Osmanlı döneminden başlayarak Ulusal Kurtuluş Savaşı Anadolu''sunda ve düşman işgali altındaki İstanbul''da, daha sonra Cumhuriyet döneminin türlü yükseliş ve inişli yollarında toplumsal ve kişisel birçok olaya tanık olmuş bir aydın. Çağdaş Yayınları tarafından 1983 yılında basılmış "Yol Kesen Irmak" adlı kitap Velidedeoğlu''nun yaklaşık yetmiş yıllık anı, deneyim ve duygu ürünü olan yazı ve şiirlerinden derlenmiş seçmelerden oluşmakta.

Kitapta ayrıca, şimdi hayatta olmayan birçok ünlü insanımızın herkesçe bilinmeyen yönleri de Velidedeoğlu''nun kaleminden yansıtılmakta.

Duygu ile düşünceyi birleştiren usta bir kalemle gönüllerden gönüllere köprü kuran, ufuklar açan, öğreten, eleştirip düşündüren bu deneme ve şiirlerde, özlem ve sevdikleriyle birlikte Ord. Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu kendisini buluyorsunuz. Kitapta yer alan bazı konu başlıkları şöyle: *Anadolu Yolculukları *Zaman ve Bir çalar Saat *Yaşam Üzerine bir Söyleşi *Geçmişten Geleceğe Akan Işık ve Köy Enstitüleri *Sayım ve İnsan Beyni *İşgal Nedir Bilir misiniz? *Ölümün düşündürdükleri *Hangi Ölüm O''nunkinden Acı? *Muhsin Ertuğrul da Gitti * MilliMücadeleci Refik Şevket *Büyük yargıç Recai Seçkin *Enver Ziya''dan anılar *Bir Doğan Nadi vardı aramızda

                                                                                                 (Ahmet Yabuloğlu)