Atatürk’ü ağlatan Kurtuluş Savaşı komutanının adını okuldan sildiler

Atatürk’ü ağlatan Kurtuluş Savaşı komutanının adını okuldan sildiler
Mustafa Kemal Atatürk’ün soyadını verdiği Albay Reşat Çiğiltepe’nin adı, Ankara-Mamak’taki ortaokuldan silindi. Atatürk, Albay Çiğiltepe’nin intihar etmesinin ardından ‘’Büyük bir vatanseverdi’’ diyerek gözyaşı dökmüştü.

Çiğiltepe soyadı kendisine Atatürk tarafından verdiği Albay Reşat Çiğiltepe’nin adı, Ankara-Mamak’taki ortaokuldan silindi. Sözcüden Deniz Ayhan’ın haberine göre, okula, Milli Eğitim Vakfı'na bağışta bulunan ve vefat eden kitabevi sahibi Turhan Polat'ın adı verildi.

Kurtuluş Savaşı sırasında 57. Tümen Komutanı olan Albay Reşat Bey Büyük Taarruz sırasında “Afyon Çiğiltepe'yi yarım saatte alacağım'' diyerek Atatürk'e söz vermiş, ancak Yunan direnişi sonucu bu sözünü tutamayınca intihar etmişti. İntiharı duyunca “Büyük bir vatanseverdi'' diyerek gözyaşı döken Atatürk, Albay'ın ailesine Kırmızı Şeritli İstiklâl Madalyası ile “Çiğiltepe'' soyadını vermişti.

albay-resat-cigiltepe.jpg

PARA KARŞILIĞI İSİM DEĞİŞTİ

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, Çiğiltepe'nin adının okuldan silinmesine tepki gösterdi. Özdağ, ‘'Albay Çiğiltepe, İstiklal Harbimizin unutulmaz kahramanlarındandır. İstiklalimiz için canını veren aziz bir kahramanın ismi para karşılığı silinmiştir. Soyadı kanunu çıkartılınca Atatürk, albaya Çiğiltepe soyadını vermiştir. Gerçekten yazıklar olsun” dedi.

resat-cigiltepe.jpg

SOSYAL MEDYADA DA TEPKİ

İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk ise “5 milyon TL'ye okulun adı değiştirilmiş. Milli Eğitim Vakfı'na bağışta bulunan Turhan Polat'ın ismi verildi. Yazıklar olsun. Olacak iş değil” şeklinde konuştu. Sosyal medya kullanıcıları da duruma tepki gösterdi. Birkaç saat içinde yüzlerce tweet atıldı. Tweetlerden bazıları ise şöyle: “Burnumuzun direği sızladı, gözyaşlarımız aktı. Neden okulun adını değiştirdiniz? Değiştirdiniz ama tarihi asla yok edemezsiniz.”

İŞTE ATATÜRK’LE O SON KONUŞMA

27 Ağustos 1922. Yunan Ordusu Çiğiltepe'de. 57'nci Tümen Komutanı ise Albay Reşat. Düşmanla savaşırken Atatürk ile Albay Reşat arasında gözyaşlarına boğduran bu son konuşma geçti.

SAAT 10.30
ATATÜRK: Reşat Bey, bu önemli tepeyi ne zaman alacaksınız?

ALBAY REŞAT: Komutanım, yarım saat sonra alacağız.

SAAT 10.45
ATATÜRK: Düşmanın halen direndiğini görüyorum.

ALBAY REŞAT: Mutlaka alacağız.

SAAT 11.00
ATATÜRK: Reşat Bey'i istiyorum.

ALBAY REŞAT'IN ERİ: Komutanım Reşat Bey tepeyi alamadığı için intihar etti.

SAAT 11.45
Atamızın telefonu çalar: “Çiğiltepe alınmıştır komutanım. Yüzlerce ölüsünü bırakan düşman Sincanlı Ovası'na doğru kaçmaktadır, arz ederim.”

OKUL, ASKERLERİN ÇOCUKLARI İÇİN 1982'de AÇILMIŞTI
Mamak'taki Çiğiltepe Ortaokulu'nun internet sitesinde şu bilgi yazıyor: “Okulumuz, lojmanlarda kalan Kara Kuvvetleri Personeli'nin çocukları için 1982'de açılmıştır.”

cigiltepe-okulu-u.jpg

OKULA BAĞIŞ YAPAN İŞ İNSANININ ADINI VERDİLER
Ankara Mamak'taki okul 2012 yılında ortaokula dönüştürüldü. İddiaya göre Milli Eğitim Vakfı'na bağışta bulunan ve vefat eden Turhan Kitabevi'nin sahibi Turhan Polat'ın adı verildi.

okulun-adi-degisti.jpg

İlgili Haberler