İstanbulCumhuriyet Başsavcıvekiliİsmail Uçarile Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarındanMurat Çağlaktarafından yürütülen soruşturma kapsamında 35 gazeteci ve akademisyen hakkında gözaltı kararı alınmıştı. Savcılığın talimatıyla çalışma başlatan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul,Ankarave İzmit'te düzenledikleri operasyonlarda,Nurullah Öztürk,Rasih Yılmaz,Murat Aksoy,AbdullahAlparslan Akkuş, Dinçer Gökçe,İskender Yunus Tiryaki, Levent Arap,Ömer Şahinve Ayhan Şimşek'i gözaltına almıştı.

Hakkında gözaltı kararı verilen ancak adreslerinde bulunamayan ve bir kısmınınyurtdışına çıktığı tespit edilen, aralarında gazeteci ile akademisyenlerin olduğu 25 kişinin isimleri şöyle:

"Ergun Babahan, Eyüp Can Sağlık,Mehmet Yavuz Baydar,Erhan Başyurt,Abdülkerim Balcı, Asım Yıldırım,Gökçe Fırat Çulhaoğlu, Önder Deligöz,AliSelçukGültaşlı, Şemseddin Efe,TurhanBozkurt, Yonca Kaya Şahin,Ali Yurttagül, Ayşe Özkalay,Can Bahadır Yüce,Celil Sağır,Faruk Arslan,HasanCücük,İbrahim Öztürk,Kemal Gülen, Mahmut Akpınar, Mutlu Çölgeçen ile Prof. Dr. Osman Özsoy,İhsan Yılmaz veSavaş Genç."