Avrupa Birliği kurumları iklim yasasında uzlaştı

Avrupa Birliği kurumları iklim yasasında uzlaştı
Avrupa Birliği (AB) kurumları, birliğin 2050'ye kadar iklime zararsız olma hedefini yasal olarak bağlayıcı hale getirecek iklim yasasında ve sera gazı emisyonlarının 2030'a kadar yüzde 55 azaltılması hedefinde anlaşma sağladı.

AB Komisyonu, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi arasında iklim değişikliği ile mücadele amacıyla hazırlanan "iklim yasası" müzakerelerinde uzlaşma sağlandığını bildirdi.

Buna göre, AB''nin 2050 yılına kadar iklime zararsız hale gelme hedefi yasal olarak bağlayıcı olacak. AB üyesi ülkeler ve birliğin kurumları bu hedefe ulaşmak için gerekli önlemleri alacak.

AB ülkeleri, 2030''a kadar sera gazı salımlarını 1990''daki seviyesinin yüzde 55 daha aşağısına düşürecek.

Tecrübeli 15 bilim insanından oluşan bağımsız bir "Avrupa Bilimsel Danışma Kurulu" oluşturulacak. Bu kurul, AB''nin iklim değişikliği ve çevre konusundaki önlemleri, emisyon hedefleri, Paris İklim Anlaşması kapsamındaki taahhütlere uyum konularında raporlar hazırlayarak bilimsel tavsiyelerde bulunacak.

AB Komisyonu, 2040 yılı emisyon düşürme amacı için yasal düzenleme teklifi hızla hazırlayacak ve çeşitli sektörlerin iklim hedeflerini yakalamalarına katkı sağlayacak yol haritaları üzerinde çalışma yürütecek.

Söz konusu uzlaşının yürürlüğe girmesi için AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından resmen onaylanması ve AB Resmi Gazetesi''nde yayımlanması gerekiyor.

AB''nin daha önceki emisyon düşürme hedefi 2030 yılına kadar 1990 seviyesine göre yüzde 40''lık bir azalma şeklindeydi.

AP, bu oranın yüzde 60''a çıkarılmasını istiyordu. Üye ülkeler ise aralarında yaptıkları görüşmelerde yüzde 55''te anlaşmıştı.

Bu anlaşmanın ABD tarafından düzenlenecek iklim zirvesi öncesinde gerçekleşmesi dikkat çekti. (AA)

İlgili Haberler