Avrupa'daki 'en genç kalp krizleri' Türkiye'de!

Avrupa'daki 'en genç kalp krizleri' Türkiye'de!
Türkiye'deki kalp krizlerinin yüzde 20'sinin 50 yaş öncesinde yaşandığını belirten Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Özlem Esen, "Avrupa'da ortalama kalp krizi 60-65 iken Türkiye'de ise bu rakam 10 yaş daha erken" dedi.

Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Esen, "Türkiye'deki kalp krizlerinin yüzde 20'sinin 50 yaş öncesinde yaşandığı tespit edildi.

İstanbul'da 16 yaşındaki lise öğrencisinin kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmesi, erken yaşta görülen kalp krizi vakalarının artışını yeniden gündeme getirdi.

Dünyada ve Türkiye'de genç yaşta görülen kalp krizi oranları ile nedenlerini değerlendiren Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Özlem Esen, vücuttaki bütün organlara kan götüren yapılar olan damarların tıkanması ya da kireçlenmesi sonucu kalp damar hastalıklarının oluştuğunu söyledi.

Kalp krizinin, 20 yıl öncesine kadar 60 yaşın üstündeki hastalarda görüldüğünü belirten Esen, bugün ise düzensiz beslenme, hareketsizlik ve teknoloji esareti nedeniyle bu yaşın 45'in altına kadar indiğini dile getirdi.

Türkiye'deki sağlık problemleri arasında kalp krizinin yüzde 42 oranıyla ilk sırada yer aldığına dikkati çeken Esen, "Sigara kullanımı da kalp krizini tetikliyor. Yapılan araştırmalara göre, dünyada ölüm nedenleri arasında dördüncü sırada hareketsizlik geliyor. Modern yaşam bizi hareket ettirmekten uzak tutarken hareketsizlik kalp sağlığımızı da doğrudan etkiliyor. Sigara kullanımının, sağlıksız beslenmenin, stresin son yıllarda kalp krizi vakalarını artırdığını söyleyebiliriz." ifadelerini kullandı.

KALP KRİZİNDE GENETİK FAKTÖRLER ÖNEMLİ"

Prof. Dr. Esen, genç yaştaki kalp krizi vakalarının, damar sertliğinden ve kanın akışkanlığının bozulmasından kaynaklandığını aktardı.

Damar sertliğine kolesterol yüksekliğinin ve sağlıksız kilonun yol açtığını, kanın akışkanlığını ise sigaranın, hareketsiz yaşamın ve zihinsel stresin bozduğunu söyleyen Esen, sonuç olarak kalbi besleyen damarlarda oluşan ani pıhtılaşmanın kalp krizine sebep olduğunu anlattı.

Kalp krizinde genetik faktörlerin önemini de vurgulayan Esen, "Ailedeki 55 yaşından genç kişilerde kalp hastalığının olması gençlerdeki riski 3-4 kat artırıyor. Gençlerde ana damarın etkilenmesi daha sık oluyor ve daha fazla ani ölümle sonuçlanıyor. Bu nedenle kalp krizinin önlenmesinde erken teşhis çok önemli." diye konuştu.