Ayak parmaklarını kaybedip, dizi kesildi. Gençlere uyarı üstüne uyarı yaptı

Ayak parmaklarını kaybedip, dizi kesildi. Gençlere uyarı üstüne uyarı yaptı
Adana’da yaşayan Selim Fındıkkıran (53), halk arasında 'budama' olarak bilinen buerger hastalığından dolayı ayak parmaklarından bazılarını kaybetti. Diz altından sol bacağı da kesilen Fındıkkıran, doktorların sigarayı bırak çağrısına uymadı, gençlere sigarayı bırakmalarını tavsiye etti.

DHA'da yer alan habere göre, halk arasında arasında 'budama' olarak bilinen buerger hastalığından dolayı ayak parmaklarının bazılarını kaybeden, ardından da diz altından sol bacağı kesilen Selim Fındıkkıran, "Doktorlar parmaklarımı kaybettiğimde ‘Sigarayı bırak, bacağını kurtar’ demişti. Dinlemedim ve bacağımı kaybettim. Gençler beni görsün ve ibret alsın. Sigarayı anında bıraksınlar” diye konuştu.

ba2dc8eb126660bd188551c1ba402192.jpg

2009'DA AYAK PARMAKLARINI KAYBETTİ

Merkez Yüreğir ilçesi Haydaroğu Mahallesi’nde uzun yıllardır market işleten ve 25 yıl önce aşırı sigara kullanımından dolayı halk arasında 'budama' olarak bilinen damar tıkanıklığından kaynaklı buerger hastalığına yakalanan Selim Fındıkkıran, ilk olarak sağ ayak parmaklarında yaralar çıkmasıyla mantar olduğunu düşünerek doktora başvurdu. Doktorların buerger hastalığı teşhisinden sonra sigarayı bırak uyarılarına aldırış etmeyen Fındıkıran, 2009 yılında ayak parmaklarından ikisini kaybetti.

ae087e21f14f1944da3b9f98585a51fd.jpg

SİGARANIN VERDİĞİ ZARARI GEÇ ANLADI

Buna rağmen sigara içmeye devam eden Fındıkıran’ın, 8 yıl sonra ise sol ayak parmaklarında buerger yaraları baş gösterdi. Anjiyo olan, ancak kılcal damarları açılmayınca hastalığı tedavilere yanıt vermeyen Fındıkkıran, doktorlardan parmaklarının kesilmesini istedi. Bunun üzerine sol ayak parmaklarının bazıları da kesildi. Buna rağmen hastalığın ilerlemesi sonucu 2018 yılında Fındıkkıran'ın sol bacağı diz altından kestirmek zorunda kalındı. Bu aşamadan sonra sigarayı bırakan Fındıkkıran, hastalığın kendisine verdiği zararı geç anladığını ve geçmişte sigara içtiği için çok pişman olduğunu söyledi.

1bbecf924b3da3b177d7c090c1fc0883.jpg

"DOKTORLARI DİNLEMEDİM AYAĞIMI KAYBETTİM"

Gençlik yıllarından itibaren sigara içmeye başladığını ve bacağını kaybedene kadar bu zararlı alışkanlığının devam ettiğini dile getiren Fındıkkıran, bacağını kaybetmesinin sorumlusunun kendisi olduğunu belirtti. Ayak parmaklarında çıkan yaralar sonrası doktorların uyarılarını dinlemiş olsa sol bacağını şu an kaybetmemiş olacağını söyleyen Fındıkkıran, "Doktorları dinlemedik. Başımıza bunlar geldi. Bacağım kesildiği an sigarayı bırakmaya karar verdim. İnsanlar, başına bunlar gelmeden bu illetten kurtulmalıdır. Çünkü bunun geri dönüşü olmuyor. Anne ve babalar çocuklarının sigaradan uzak durması için ellerinden geleni yapsınlar. Gençlere sesleniyorum. Önlerinde uzun bir hayat var. Bana bakıp ibret alsınlar. Sigara, benim hayatımı bitirdi” dedi.