Ayçiçek yağı fiyatlarının suçlusu bulundu: Bakanlıktan suç duyurusu

Ayçiçek yağı fiyatlarının suçlusu bulundu: Bakanlıktan suç duyurusu
Tarım ve Orman Bakanlığı, fahiş ayçiçek yağı fiyatlarının suçlusunu buldu. Bakan Vahit Kirisçi'nin emriyle ithal yağ tedariki krizi sonrasında açıklama yapan Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Büyükhelvacıgil hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

2020 yılında 60 TL''den satılan 5 litre ayçiçek yağı peş peşe gelen zamların ardından ayçiçek yağının litresi 40 TL''yi buldu. Zincir marketlerde dahi 150 TL''ye satılan ayçiçek yağı fiyatlarında Tarım ve Orman Bakanlığı suçluyu buldu. Bakanlık, ayçiçek yağı fiyatlarının yükselmesine neden olduğu iddiasıyla Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil hakkında suç duyurusunda bulundu.

YAĞ FİYATLARI İKİYE KATLANDI
Rusya- Ukrayna krizi öncesinde Toprak Mahsulleri Ofisi markalı ayçiçek yağı 92 TL''den BİM, ŞOK, A-101, CarrefourSa ve Migros market markları 120 TL''den satılıyordu. 

Ayçiçek yağı krizinin hemen ardından Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Büyükhelvacıgil''in, ayçiçeği yağı stoku hakkında "Market rafları dahil mart sonu veya nisan ortasına kadar yetecek düzeydedir" açıklamasıyla, vatandaşlar marketlere akın ederken, yağ fiyatları bir kaç günde iki katına çıktı. TMO 129, BİM, ŞOK, A-101, CarrefourSa ve Migros market markları 150 TL''ye çıktı. Bazı internet sitelerinde rakamlar 250-350 lira bandına kadar yükseldi. 

BAKAN KİRİSÇİ TALİMAT VERDİ SUÇ DUYURUSU YAPILDI

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi vatandaşın alım tercihlerinin yönlendirildiği ve fiyatların sebepsiz yükselmesine sebep olunduğu gerekçesiyle BYSD Başkanı hakkında suç duyurusunda bulunulması konusunda talimat verdi. Bakanlık Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü de Büyükhelvacıgil hakkında hazırlanan suç duyurusu dilekçesi savcılığa sunuldu.

Yeni Şafak''ın haberine göre bakanlığın hazırladığı dosyada, Büyükhelvacıgil''in açıklamaları ile ayçiçek yağı izdihamının yaşandığı market görüntüleri ile açıklama öncesi ve sonrası yağ fiyatlarını gösteren fiyat skalaları yer aldı. 

Suç duyurusu dilekçesinde, BYSD Başkanı''nın Türk Ceza Kanunu''nun (TCK) 237. maddesinde düzenlenen "Fiyatları etkileme" suçundan cezalandırılması istendi. TCK''nın 237. maddesi 2 yıl hapis cezası öngörüyor. Ancak suça konu eylem sonucunda besin veya malların değerlerinin artması ya da eksilmesi durumunda ise cezanın 3''e 1 oranında artırılması hüküm altına alınıyor.

İlgili Haberler