Akılları başlarına geldi

Akılları başlarına geldi
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nde ayçiçeği önemli ürünler arasına girdi. Gecikmiş bir karar olsa da 65 bin dekarlık ayçiçeği tohumu ekildi. Bu yıl beklenen rekolte 17 bin ton olarak açıklandı

Ceylanpınar’da 65 bin dekara onu ektiler

Dünyanın sayılı tarım işletmeleri arasında gösterilen ve alanında Türkiye''nin en büyüğü olan Ceylanpınar Tarım İşletmesi''nde, hayvancılık faaliyetlerinin yanı sıra arpa, buğday, mercimek, mısır, Antep fıstığı, ayçiçeği ,fiğ ve yem bezelyesi gibi birçok ürün yetiştiriliyor. Bu sene Ayçiçeğe daha fazla önem veriliyor. Çünkü Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle ayçicek yağında her an bir kriz yaşanabilir. 

Teknolojik araç ve gereçlerin kullanıldığı işletmede, tohumluk hububatın yanında yağ bitkileri de yetiştirilerek ülke ekonomisine ve çiftçilere ciddi katkı sağlanıyor.

Toprağın uzun yıllar verimli kalabilmesi için münavebe sistemiyle (ekim nöbeti) tarlalara ayçiçeği ekiminin yapıldığı işletmede, her yıl daha fazla arazi suyla buluşturularak ayçiçeği üretiminin daha geniş alana yayılması hedefleniyor.

Bu yıl 64 bin 400 dekar arazide başlayan ayçiçeği ekimi 45 mibzer, 120 işçi ve teknik personelle büyük bir hassasiyetle yürütülüyor.

"ÜLKE EKONOMİSİNE ÖNEMLİ KATKI SAĞLAMAKTA”

Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdür Yardımcısı Yalçın Günay, AA muhabirine, dünyanın en büyükleri arasında yer alan işletmelerinde bir yandan tohumların toprakla buluştuğunu, diğer yandan da ekili alanlarda ilaçlama ve gübreleme çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

İşletmedeki arazilerin tüm yıl verimli şekilde kullanılması amacıyla hububatın yanı sıra yazlık yağ bitkilerinin de ekimlerinin gerçekleştirildiğini belirten Günay, "Ayçiçeği hem ülkemizin yağ endüstrisi için çok önemli bir ürün hem de yağ ihtiyacının karşılanmasında çok önem arz etmektedir. Ayrıca ayçiçeğinin yağı çıkarıldıktan sonra geriye kalan posası da hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Ayçiçeği bitkisi münavebe bitkisi olarak da çok önem arz etmektedir. Her yıl üst üste aynı ürünü ekmek yerine ayçiçeği bitkisiyle münavebeye giren tarlada daha yüksek verim alınmakta, ot mücadelesi daha iyi olmakta ayrıca bir sonraki ekilişinde yaprak, kök hastalıklarıyla mücadelede fayda sağlamaktadır." diye konuştu.

İlgili Haberler