Ayvalık'ın doğa harikası koyları ihaleye açılıyor

Ayvalık'ın doğa harikası koyları ihaleye açılıyor
Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'nda bulunan Pınarboğazı ve Dalyan koylarının ihaleye açılacağı iddia edildi.

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'nın sınırları içerisinde kalan ve halk plajı olarak kullanılan Pınarboğazı ve Dalyan kıyıları, günübirlik tesis olarak işletilmek üzere ihâleye çıkıyor.

Kıyı şeridinde ücretsiz bir şekilde denize girilebilen yerler bir bir ranta açılıp sermayeye peşkeş çekiliyor. Geriye kalan bu iki koy gibi küçük koylar da ihâleye çıkarak halkın elinden alınmak isteniyor. Anayasanın 43'üncü maddesi uyarınca devletin hüküm ve tasarrufu altında olması gereken kıyılarda öncelikle kamu yararının gözetilmesi gerekliliği ilkesi ihlâl ediliyor. Bu madde, kıyıların kamuya açık olması gerektiği ve bu alanlarda mülkiyet oluşturulamayacağını söylüyor.

Ayvalık sakinleri, Tabiat Parkı sınırları içerisinde yer alan bu kıyıların tel örgülerle çevrilmeden ve hiçbir ücret talep edilmeden kullanılması gerektiği talebiyle ayağa kalkmış durumda.

Ayvalık'ın en güzel koylarından olan Pınarboğazı ve Dalyan koylarının halkın elinden alınacağı söylentisi 2 yıl önce çıktı. Ayvalık halkının iki yıldır süren tepkilerine rağmen, geçtiğimiz hafta durum resmiyet kazandı. Koyların önümüzdeki salı günü (11 Şubat 2020) ihâleye çıkacağının söylenmesi üzerine ihâlenin durdurulması için harekete geçildi.

"BAKANLIK, SERMAYENİN ÖNÜNÜ AÇIYOR"

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Platformu Sözcüsü Nebahat Dinler, halkın plajlarının sermayeye peşkeş çekilmesine tepkili olduklarını dile getirdi.

Dinler şöyle konuştu:

Cunda Tabiat Parkı'nda, o koyda, hâlihazırda bir otel var. Muhtemelen tabiat parkı ilanından önce yapılmış. O otel sahibinin kendi alanını biraz genişletmek gibi söylemlerini el altından duyuyorduk biz. Daha sonra, orada işaretlemeler yapıldı 2 yıl önce. Araştırdık, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından yapıldığını öğrendik. Geçen sene en nihayetinde bu Marta Koyu da ihâleye çıkınca, "Buralara hevaskâr olmayın" diye sesimizi yükselttik. Bunun üzerine başka kaynaklardan, buralarda 7 noktada günübirlik alan yapmak istendiğini öğrendik.

Sermaye sahipleri bunları alıyorlar, kendi çıkarları doğrultusunda -Sabancılar bunu o zaman yaptılar Ay Işığı Manastırı'yla- revizyon planı yaptırıyorlar bakanlığa. Biz o zaman bu davayı kazandık. Şimdiyse yerel ve ulusal medyada çıkan haberler sonrası Ayvalık halkı feveran etti. Biz de hemen bir imza kampanyası başlattık. Uzaktakilerin de desteğini almak üzere change.org'da da bir imza kampanyası açıldı. Cumartesi günü imza standına belediye başkanı da geldi. Onlar da Emit Fuarı'nda bir stant açtılar belediye olarak. Biz tabii o bölgenin korumasız olmasını istemiyoruz. Geçmişte burayı korumak için bekçi tahsis edin, denetlensin, korunsun diye dilekçe verdik.

"İHÂLE DURDURULMAZSA..."

halktv.com.tr'ye konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin ise belediye olarak mahkemeye itiraz ettiklerini ve bu ihâlenin durdurulmasını istediklerini söyledi. Ergin, "Eğer mahkemeden ihâleyi durdurma kararı çıkmazsa belediye olarak biz ihâleye girip bu koyların halkta kalmasını sağlayacağız" dedi.