Aziz Sancar: Benim yaptığımı yapmayın!

Aziz Sancar: Benim yaptığımı yapmayın!
Nobel Kimya Ödül'nü kazanarak Türkiye'nin gururu olan Aziz Sancar'dan gençlere altın değerinde öğüt geldi.

Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. Aziz Sancar, bilimle uğraşmak isteyen Türk gençlerin yurt dışına gitmesini ancak mutlaka ülkesine dönmesini tavsiye ederek, artık Türkiye'de bilim için gerekli imkanların bulunduğunu söyledi.

Gençlerle biraraya gelen Aziz Sancar'a 'Türkiye'ye dönmeyi düşünüyor musunuz' sorusu yöneltildi. Sancar "Ben 70 yaşına geldim. İşleyen bir laboratuvar kurmak 10 yılımı alır. O bakımdan kusura bakmayın." cevabını verdi.

Sancar'ın Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu'ndaki konferansı öncesi öğrenci ve öğretim üyeleri bina çıkışında uzun sıralar oluşturdu.

"TÜRKÜ DİNLEMEYE GELMEDİK!"

Çok sayıda kişinin ayakta izlemek zorunda kaldığı konferans öncesi bilim insanlarının oluşturduğu koro konser verdi.

Konser sırasında bazı izleyiciler "biz türkü dinlemeye gelmedik, Aziz Sancar'ı dinlemeye geldik" şeklinde tepki gösterdi.
Konserin ardından İzmir Biyotıp ve Genom Entitisü Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öztürk, Sancar hakkında sunum gerçekleştirdi.

Aziz Sancar'ın yoksul bir hayattan geldiğini ve bir kahramanlık hikayesi yazdığını söyleyen Öztürk, Türk bilim adamının hayatı, ilgi alanları hakkında da bilgiler verdi.

SANCAR'IN KONUŞMASI

Konuşmasına "Herkes memleketini sever tabi. Bende vatan, millet, Sakarya biraz çoktur" sözleriyle başlayan Prof. Sancar, Nobel Ödülü getiren çalışmaları hakkında bilgi verdi.

PTT tarafından Aziz Sancar adına basılan bir posta pulunun görüntüsünü sunumu sırasında kullanan Sancar, "Öğrencilerin bunu görerek 'Ben de gerçekleştirebilirim' düşüncesine sahip olmasını istiyorum. Aziz Sancar, Savur ilçesinde doğmuş bir Mardinlidir. Başka Türkler de bilime aynı katkıyı ve daha iyisini yapabilir." diye konuştu.
Nobel Ödül töreni öncesi ve sırasında duygularını anlatan Aziz Sancar, her ödül sahibine 30 dakikalık konuşma süresi tanınmasına rağmen sayaca bakmadığı için 50 dakikalık bir konuşma gerçekleştirdiğini, ancak milletini en iyi şekilde temsil etmenin gururunu yaşadığını anlattı.

Tören öncesi programlar nedeniyle çok yorulduğunu, bekleme salonunda biraz da uyuduğunu söyleyen Sancar, tören sırasında ise hayatının en mutlu anını yaşadığını aktardı.

Ödülü aldıktan sonra hayatının değiştiğini, özellikle Türk dünyasından medyanın büyük ilgisiyle karşılaştığını dile getiren Aziz Sancar, New York'taki ünlü Times Square'da da fotoğrafının gösterildiğini dile getirdi.

"TÜRKİYE'YE DÖNER MİSİNİZ?" SORUSU

Konferansın ardından soruları yanıtlayan Aziz Sancar, bir izleyicinin "Bilimle ilgilenmek isteyen Türkler yurt dışına mı gitmeli?" sorusunu "Yurt dışına gitmenizi tavsiye ederim. Benim yaptığımı yapmayın, mutlaka dönün. Artık Türkiye'de imkanlar var, dönebilirsiniz." sözleriyle yanıtladı.

"TÜBİTAK'ın başına geçmek ister misiniz?" sorusuna yanıt vermeyen Sancar, "Bilimsel çalışmalarınızı sürdürmek için Türkiye'ye döner misiniz?" sorusunu yönelten öğrenciye de "Ben 70 yaşına geldim. İşleyen bir laboratuvar kurmak 10 yılımı alır. O bakımdan kusura bakmayın." cevabını verdi.