Başbuğ: 15 Temmuz silahlı darbe girişimidir

Başbuğ: 15 Temmuz silahlı darbe girişimidir
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, ABD ile ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik faaliyetler yürüten lobi kuruluşu Turkish Heritage Organization tarafından düzenlenen "15 Temmuz'dan Önce ve Sonra Türkiye" başlıklı konferansta konuştu.

Başbuğ konuşmasında "Fetullah Gülen'in bir silahlı darbe teşebbüsüdür. Kim yapmıştır? Fetullah Gülen'in Türk Silahlı Kuvvetlerine sızdırdığı ve oluşturduğu cunta. Emri nereden almıştır? Fetullah Gülen'den almıştır. Bunda hiçbir tereddüdünüz olmasın" dedi.  

15 Temmuz geces ülkenin demokrasisi ve milletini hedef alan silahlı darbe girişimi olduğunu belirten Başbuğ, "İyi ki başarısız oldu, yoksa hakikaten Türkiye için felaket döneminin başlangıcı olabilirdi" ifadesini kullandı. O gece asıl hedef alınan kurumların başında Türk Silahlı Kuvvetlerinin geldiğini ifade eden Başbuğ, girişimin başarısız olmasında ordu komuta kademesinin darbeye direnişinin etkili olduğunu vurguladı. Başbuğ, bunun göz ardı edilmesinin Türk Silahlı Kuvvetlerine haksızlık olacağını dile getirdi. İlker Başbuğ, bir soru üzerine, ABD'nin istihbarat örgütlerinin darbe girişiminden önceden bilgileri olabileceğini anlattı. Başbuğ, sözlerini şöyle sürdürdü: "Koca Amerika Birleşik Devletleri, bu kadar süper bir devletin büyük istihbarat örgütleri bu olayı yakalayamamışsa zaten dünya hapı yutmuş. Bizimkiler yakalayamadı, bari sizinkilerin en azıdan böyle bir şey olduğunu herhalde bilmeleri lazım"