Bekar Afgan kadınlar hastaneye gidemeyecek. Taliban’dan yeni kısıtlamalar

Bekar Afgan kadınlar hastaneye gidemeyecek. Taliban’dan yeni kısıtlamalar
Pazartesi günü yayınlanan BM raporuna göre Taliban, evli olmayan veya erkek vasisi olmayan Afgan kadınlarının işe, seyahate hatta hastaneye bile gitmesini kısıtladı.

Hidayet ve Fazilet Bakanlığı yetkilileri, evli olmayan bir kadının çalışmasının uygunsuz olduğunu savunarak, bir kadına sağlık kuruluşundaki işini sürdürmek istiyorsa evlenmesini söyledi.

Afganistan'daki BM misyonu, 2023 yılının ekim-kasım-aralık aylarını kapsayan son üç aylık raporunda, Taliban'ın bekar veya yanlarında erkek vasisi veya eşi olmayan Afgan kadınlarına baskı uyguladığını açıkladı.

Afganistan'da erkeklerin vesayetiyle ilgili resmi bir yasa bulunmuyor ama Taliban, kadınların kendisiyle kan bağı veya evlilik bağı olan bir erkek olmadan hareket edemeyeceklerini veya belirli bir mesafeye seyahat edemeyeceklerini savunuyor.

Geçtiğimiz Ekim ayında 3 kadın sağlık çalışanı “mahremsiz” çalışacakları gerekçesiyle gözaltına alındı. Raporda, ailelerinin bu eylemi tekrarlamayacaklarına dair yazılı bir garanti imzalamasından sonra serbest bırakıldıkları belirtildi.

Paktia vilayetinde Velayet ve Fazilet Bakanlığı, Aralık ayından bu yana eşi olmayan kadınların sağlık tesislerine erişimini yasakladı.

Taliban'ın ahlak polisi olarak görev yapan bakanlık, kadınların halka açık yerleri, ofisleri ve eğitim kurumlarını kontrol noktaları ve denetimler yoluyla ziyaretlerinde başörtüsü ve mahrem zorunluluğunu da aynı şekilde uyguluyor.

BM, Aralık ayında Kandahar vilayetinde bakanlık yetkililerinin kadınların yanlarında erkek olmadan uzun mesafe yolculuk yapmamasını sağlamak için bir otobüs terminalini ziyaret ettiğini ve otobüs şoförlerine kadınların eşleri olmadan binmesine izin vermemeleri talimatını verdiğini ifade etti.

İlgili Haberler