Yakında ülkede süt verecek inek kalmayacak. Besici isyan etti besleyemiyorum kesime gönderiyorum

Yakında ülkede süt verecek inek kalmayacak. Besici isyan etti besleyemiyorum kesime gönderiyorum
Süt besiciliği yapan bir vatandaş, hayvanlarını beleyemediği için kesime gönderdiğini söylerken, “Yakında süt verecek hayvan kalmayacak” diyerek durumun ciddiyetini gözler önüne serdi.

CHP Niğde İl Başkanı Erhan Adem, Niğdeli esnaf ve çiftçilerle bir araya geldi. Esnafın ve üreticinin derdini dinleyen Adem’e bir süt besicisinin söyledikleri ise dikkat çekti.

Niğdeli besici Çetin Canıtez, “Eskiye göre para kazanamıyoruz, zarar ediyoruz. Kamyon bazında her ay düzenli bir şekilde yem alırken şu anda 200 torbaya düştüm. Bugün 500-600 torba yem getirirken, şu anda 200 torbaya düştüm. Nasıl yedirebilirim ki?” diyerek yem fiyatlarına gelen zamlara isyan etti.

Zor durumdaki çiftçi, “Zaten kesim yaptım, yaklaşık iki ay gibi bir süreç içerisinde, 20 tane hayvanımı kesim yaptım, yaptırmak zorundayım besleyemiyorum artık.” diye konuştu.

Canıtez, feryadını şöyle sürdürdü:

"Saman, Adana''da 90 kuruş, buraya maliyeti 1600 lira 1700 lira…
Yani yiyecek ham madde orada 90 kuruş buraya getirdiğim zaman akaryakıt nakliye fiyatlarıyla beraber 1600 lira, 1700 liraya benim elime geçiyor.
Yoncanın kilosu 3 lira. Ben nasıl yedirebilirim ki.
Ben burada 2006''dan beri üreticilik yapıyorum, hayvancılığa başladım.
Devletten hiç bir destek almadan, hiç bir ekipman desteği almadan, hiç bir hayvan desteği almadan ben kendi çapımda üreticilik yapıyorum.
Ekim dikimim de kendimden, arazimden yoncamı kaldırıyorum mısır silajımı kaldırıyorum şu anda hayvan besliyorum zarar ediyorum.
Ben düşünüyorum ki şimdi hayvanlarımı kestirip temizleyip tarlamdaki silajı yerinde satayım.
Yoncamı yerinde satayım, hayvancılık yapmadan daha fazla kazanırım, onun matematiğini de yapıyoruz bir yandan."

İlgili Haberler