Bilim insanları resmen açıkladı. Herkesin evinde var, koronaya kafa tutacak

Bilim insanları resmen açıkladı. Herkesin evinde var, koronaya kafa tutacak
North Carolina State Üniversitesi’nden bilim insanları başta ülkemizde olmak üzere tüm dünyada en çok tüketilen meyvelerden biri olan misket üzümün, korona virüs yüzeyindeki belli bir enzime veya proteaza bağlanıp, işlevsiz hale getirdiğini ortaya koydu. Ancak uzmanlar, tezin kesinliğe kavuşması için daha fazla çalışma gerektiğini belirtti.

Korona virüs salgını hızlı bir şekilde can almaya devam ederken, virüse karşı nelerin iyi geldiği de tıp dünyası tarafından araştırılmaya devam ediyor.

Popular Science’de yer alan habere göre North Carolina State Üniversitesi’nde çalışan bitki biyologlarının yürüttüğü yeni bir araştırmaya göre yeşil çay, misket üzümleri ve koyu çikolata gibi besin ya da meşrubatlarda bulunan kimyasal bileşenler, SARS-CoV-2 virüsündeki belli bir enzime veya proteaza(Proteinlerin parçalanmasından sorumlu enzim grubu) bağlanıp onun işlevini engellediğini belirtti.

ENGELLENİRSE, VİRÜS ÇOĞALAMIYOR

Çalışmanın eş yazarı ve NC State’de bitki ve mikrobiyal biyoloji profesörü olan De-Yu Xie, proteazların hücre ile virüslerin sağlığı ve yaşaması için önemli olduğunu söyledi. Eğer proteazlar engellenirse, hücreler pek çok önemli işlevi (ör. çoğalma) yerine getiremiyor.

Xie, “Laboratuvarımızın odaklandığı şeylerden biri de besinlerde ya da tıbbi bitkilerde yer alan ve bir virüsün insan hücrelerine bağlanma biçimini veya virüsün insan hücrelerinde yayılışını sınırlayan nutrasotikleri bulmaktı” diye konuştu.

TEPKİSİNİ ÖLÇTÜLER 

NC State araştırmacıları bu çalışmada hem bilgisayar canlandırmaları hem de laboratuvar çalışmaları yürüterek; SARS-CoV-2 virüsündeki “ana proteazın” (Mpro), bitkilerde bulunan ve halihazırda kuvvetli iltihap ile oksidan karşıtı nitelikleriyle bilinen bir dizi farklı kimyasal bileşen karşısında ne tepki verdiğini gördüler.

Xie, “SARS-CoV-2’deki Mpro, virüsün çoğalması ve kendini birleştirmesi için gerekli. Eğer bu proteazı kısıtlar veya etkisiz hale getirirsek, virüs ölür” ifadelerini kullandı.

Bilgisayarda yapılan canlandırmalar; yeşil çay, iki misket üzümü çeşidi, kakao tozu ile koyu çikolatadan alınan ve üzerinde çalışılan kimyasal bileşenlerin, Mpro‘nun farklı kısımlarına bağlanabildiğini göstermiş.

Xie’nin laboratuvarında çalışan doktora öğrencisi Yue Zhu’nun yapay ortamda yaptığı laboratuvar deneylerinde de benzer sonuçlar görüldü. Yeşil çay ve misket üzümlerinde bulunan kimyasal bileşenler, Mpro‘nun işlevini kısıtlamada çok başarılı olmuş. Kakao tozu ve koyu çikolatada bulunan kimyasal bileşenler ise Mpro‘nun faaliyetini yaklaşık yarı yarıya azalttı.

“İSTEDİĞİMİZ KİMYASALLARI İÇERİYOR”

Xie, “Yeşil çay, Mpro‘daki bu cebin farklı bölgelerine bağlanan ve proteaza baskın gelerek işlevini sınırlayan, test edilmiş beş adet kimyasal bileşen barındırıyor. Misket üzümleri, kabukları ve tohumlarında bu kısıtlayıcı kimyasallardan içeriyor. Bitkiler, bu bileşenler sayesinde korunuyor. Bu sebeple, bitki yaprakları ile kabuklarının bu faydalı bileşenleri barındırıyor olması şaşırtıcı değil” şeklinde konuştu. 

DAHA FAZLA ÇALIŞMA GEREKİYOR

ABD Tarım Bakanlığı tarafından desteklenen çalışma, Frontiers in Plant Science bülteninde yayımlandı.

Ancak araştırmada, bu besinlerin tüketilmesinin insanları COVID-19’dan koruyup korumadığına dair hiçbir şey söylenmedi. Araştırma insanlar üzerinde ve hücrelerin içerisinde değil, laboratuvarda ve yapay ortamda yapılmış. Şimdiye kadar bu besinlerin insanları COVID-19’dan koruduğuna yönelik hiçbir bulgu elde edilemedi. 

Kaynak: Popular Science