Bilim insanları tetanos ile ilgili büyük yanlışı açıkladı. Hepimiz öyle biliyorduk

Bilim insanları tetanos ile ilgili büyük yanlışı açıkladı. Hepimiz öyle biliyorduk
Bilim insanları, paslı çivilerle ilgili bilinen önemli bir yanlışın olduğunu açıkladı. Uzmanlar, tetanosa hastalığının kötü olduğunu ancak hastalığın tamamının pas kaynaklı olmadığını açıkladı.

Bilim insanları, özellikle anne ve babaları ilgilendiren çarpıcı bir araştırmanın sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Buna göre her anne ve baba, aklı yeten çocuğunu paslı çivilerin tehlikesine karşı uyarıyor. Bilim insanları, ailelerin bu uyarıyı yapmaya devam etmesi gerektiğini belirtiyor ancak tetanos hastalığının tamamının paslı çivilerden kaynaklı olmadığını vurguluyor.

“DEMİR OKSİTLE İLGİSİ YOK”

Bilim insanları, paslanma olayının demirin oksitlenmesi ile ilgili olduğunu ve tetanos hastalığının bununla ilgisi olmadığını söyledi. Tetanos, Clostridium tetani bakterisinin bir ürünü. Bu bakteri toprakta, tozda ve dışkılarda bulunuyor; diğer bir ifadeyle, her yerde. Vücudunuza delinme yoluyla açılan yaralardan girebiliyor, evet ama yüzeysel kesiklerden, böcek ısırıklarından, cerrahi işlemlerden ve cildinizdeki diğer herhangi bir yırtıktan da girebiliyor. Paslı bir çiviye bastığınızda veya bahçenizdeki toprakla uğraşırken gelebiliyor. İşte bu yüzden bağışıklık destekleyici aşılarınızı takip etmeniz gerekiyor: Sadece avcunuz paslı bir tel örgüyle yarıldığında değil; her on yılda bir aşı olmanız gerekiyor. Klasik bir tetanos yarasını beklememek lazım çünkü teoride her şey bir tetanos yarası olabilir.

AŞI ÇOK ÖNEMLİ

Eğer bakteriler vücudunuza girerse ve zamanında aşı olmadıysanız, bu küçük işgalciler hızla çoğalmaya başlar. CDC’ye göre üç ila 21 gün süren bu kuluçka döneminde belirti görülmüyor. Fakat bakteriler içinizde ölmeye başladıkça, sinir sistemine saldıran bir nörotoksin oluşturuyorlar. Bu maddenin özelliği ise kas kasılmalarını düzenleyen GABA kimyasalını engellemesi. Sonuç olarak; yüzünüzde çene kilitlenmesinden, sırtınızda kontrolsüz kavisli spazmlara ve kalıcı olarak kıvrılmış ayak parmaklarına kadar vücut çapında bir gerilme durumu ortaya çıkar.

Kaynak: Popular Science