Bilim insanlarından dev buluş. Artık korona hastalığının şiddetini öğrenebileceksiniz

Bilim insanlarından dev buluş. Artık korona hastalığının şiddetini öğrenebileceksiniz
Dünya genelinde 1,1 milyondan fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden COVID-19 salgınına karşı umut verici yeni bir gelişme yaşandı. Royal College of Surgeons in Ireland Üniversitesi'nden bilim insanları, kimlerin COVID-19'u şiddetli geçireceğini doğru bir şekilde tespit edebilen test geliştirildi.

Webtekno'da yer alan habere göre, tüm dünya korona virüs salgını için aşı, ilaç ve test tanı kiti geliştirmeye devam ederken, bilim insanları, COVID-19 hastalarının hastalığı ne kadar şiddetli geçireceğini öngörebilecekleri yeni bir skor geliştirdi.

Kolayca hesaplanabilen bu skorun, COVID-19 tedavilerinin işe yarayıp yaramadığını belirlemede de kullanılabileceği dile getirildi. Dublin-Boston skoru adı verilen bu ölçüm, klinik tedavi uzmanlarının steroid gibi tedavi yöntemlerinden faydalanabilecek hastaları belirlemede daha doğru kararlar verebilmesi ve yoğun bakıma alınmasını sağlamak için tasarlandı.

HASTALIĞIN ŞİDDETİNİ ÖLÇÜYOR

Dublin-Boston skoru, ilk dört günde alınan kan örneğini inceleyerek hastalığın yedinci gününde enfeksiyonun ne kadar şiddetli olacağını doğru şekilde öngörebiliyor.

ekran-alintisi-20201017103959.jpg

MOLEKÜL SEVİYELERİNİN TESPİTİNİ YAPIYOR

Dublin-Boston skorunun belirlendiği kan testi, vücudun bağışıklık sistemine ve kontrol iltihabına mesajlar gönderen iki molekülün seviyelerini ölçerek gerçekleştiriliyor. Interleukin (IL)-6 ve IL-10 adı verilen bu moleküllerin seviyeleri, şiddetli COVID-19 hastalarında değişiklik gösteriyor.

1 PUANLIK ARTIŞ 5-6 KAT ŞİDDETE İŞARET

Araştırmacılar, bu iki molekülün oranında meydana gelen değişiklikleri temel alarak bir puan sistemi geliştirdi. Her 1 puanlık artış, hastalığın daha şiddetli olma ihtimalini 5,6 kat artırmayla ilişkilendirildi. Araştırmanın kıdemli yazarı Gerry McElvaney, bu skorun kolayca hesaplanabildiğini ve hastaneye kaldırılan tüm COVID-19 hastalarına uygulanabileceğini söyledi.