Bilim kurulu üyesinden korona günlerinde işe gidenlere çok önemli tavsiye

Bilim kurulu üyesinden korona günlerinde işe gidenlere çok önemli tavsiye
Sağlık Bakanlığı Korona virüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, çalışırken aynı maskenin bir gün boyunca kullanılabildiğini belirterek, "Gün içerisinde çıkarılan maskeler küçük buzdolabı poşetleri benzeri poşetler içerisinde saklanıp sonrasında tekrar kullanılabilir. Günlerce aynı maskeyi kullanmak uygun değildir” dedi.

NTV’den Engin Yeşil’in haberine göre Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, korona salgınında hayati koruyuculuğu bulunan maskelerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Korona virüs salgınında herkes aşıdan gelecek iyi habere kilitlenirken, şu anda en önemli koruyucu etken olarak maskeler görülüyor.

Yapılan bir araştırma Türkiye'de her 10 kişiden 4'ünün gün boyu aynı maskeyi kullandığını ortaya koydu. Konuyla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanlığı

Korona virüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Kayıpmaz, "kirlenmemek ve ıslanmamak" şartıyla cerrahi maskelerin işe gidip gelen bir kişinin bir günlük kullanımı için yeterli olacağını söyledi.

Kayıpmaz, "Gün içerisinde çıkarılan maskeler küçük buzdolabı poşetleri benzeri poşetler içerisinde saklanıp sonrasında tekrar kullanılabilir. Günlerce aynı maskeyi kullanmak uygun değildir" dedi.

“CERRAHİ MASKELER NEMLENDİĞİ ZAMAN SÜZME KABİLİYETİNİ KAYBEDER”

Fransa merkezli Batı Avrupa'nın en eski tüketici hakları koruma derneği "UFC-Que Choisir", cerrahi maskelerin 60 derece sıcaklıkla yıkanması durumunda 10 kere kullanabileceğini iddia etti. Bu iddiaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Dr. Kayıpmaz, "Cerrahi maskeler yapısı gereği nemlendiğinde süzme kabiliyetini kaybeder. Bu nedenle bu maskeleri nemlendiğinde, yere düştüğünde, kirlendiğinde mutlaka yenisiyle değiştirmeliyiz" diye konuştu.

Bu noktada yıkanabilir maskelerin tercih edilebileceğini dile getiren Kayıpmaz, "Burada da yine TSE’nin standartlarını karşılayan, en az 5 kez yıkamaya dayanıklı maskeler tercih edilmelidir. Bu maskeler de eve dönüşte mutlaka yıkanmalıdır. Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde şu anda temizlenince süzme özelliğini kaybetmeyen ve bu sayede tekrar kullanılabilir hale gelen maskelerin üretimi noktasında çalışmalar da yürütülmektedir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: NTV