Bilimsel olarak da kanıtlandı. Günde 1 tanesi vücutta müthiş etki yaratıyor

Bilimsel olarak da kanıtlandı. Günde 1 tanesi vücutta müthiş etki yaratıyor
Bilim insanları, insan sağlığı üzerinde faydalı etki yaratan besinleri incelemeye devam ediyor. ABD'de Illinois Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, her gün avokado tüketmenin bağırsaklara önemli etkisi olduğu belirtildi.

Bilim dünyası, insan sağlığı üzerinde olumlu etki yaratan besinleri araştırmaya devam ediyor. Son olarak Amerika’da bulunan Illinois Üniversitesi’nde önemli bir besin ile ilgili daha araştırma yapıldı. Üniversitedeki akademisyenler tarafından gerçekleştirilen çalışmada, her gün avokado tüketmenin, bağırsaklardaki yararlı bakterileri beslediği gözlemlendi.

Sonuçları yayımlanan araştırmaya, yaşları 25 ila 45 olan, aşırı kilolu veya obez 163 yetişkin dahil edildi. İki gruba ayrılan deneklerden bir bölümü, kahvaltı, öğle yemeği veya akşam yemeğinden herhangi birinin yerine verilen öğünde bir avokado tüketti.

Her iki gruptan 12 haftalık çalışma boyunca kan, idrar ve dışkı örnekleri toplandı, verilen öğünlerin ne kadarını tükettikleri ve öğünlerinde ne yedikleri kayıt altına alındı.

YARARLI BAĞIRSAK MİKROBU

Araştırmacılar, günlük öğünlerine avokado eklenen katılımcıların, lifleri parçalayan ve bağırsak sağlığını destekleyen metabolitler üreten daha fazla yararlı bağırsak mikrobuna sahip olduklarını keşfetti. Çalışmada ayrıca avokado tüketenlerin diğer gruptakilerden daha fazla mikrobiyal çeşitliliğe sahip olduğu görüldü.

Illinois Üniversitesi'nde Gıda Bilimi ve İnsan Beslenmesi Bölümü'nde görevli Profesör Hannah Holscher, çalışmanın amacının, avokado tüketiminin gastrointestinal mikrobiyota üzerindeki etkilerini araştırmak olduğunu söyledi.

ZEYTİNYAĞI GİBİ KALP SAĞLIĞINA UYGUN

Farklı yağ türlerinin mikrobiyom üzerinde farklı etkileri bulunduğunu, avokadodaki yağların da zeytinyağı gibi tekli doymamış ve kalp sağlığına uygun yağlar olduğunu ifade eden Holscher, "Amacımız, avokadodaki yağların ve lifin bağırsak mikrobiyotasını olumlu yönde etkilediği hipotezini test etmekti" dedi

Holscher, orta boy bir avokadonun, yaklaşık 12 gram lif sağladığını, bunun önerilen günlük 28 ila 34 gram tüketilmesi gereken lif miktarının en az yarısını karşıladığını da vurguladı.

Kaynak: Milliyet