Binlerce koyun tehdit altında. Sahipleri gece olsun istemiyor

Binlerce koyun tehdit altında. Sahipleri gece olsun istemiyor
Iğdır’ın Aralık ilçesinden Kars’ın Sarıkamış ve Selim ilçeleri sınırlarında bulunan Allahuekber Dağları’nın eteklerinde yaylalara çıkan ve yaz aylarını burada geçiren göçerler, köylerine dönmeye başladı. Binlerce koyunları olan göçerler, kurt saldırıları ihtimali nedeniyle endişe duyuyor.

Iğdır ve Kars arasında gidip gelen göçerler, havaların soğuması ile birlikte köye dönüş hareketlerine başladı.

İlkbahar mevsimiyle birlikte hayvanlarını Iğdır'ın Aralık ilçesinden Kars'ın Sarıkamış ve Selim ilçeleri sınırlarında bulunan Allahuekber Dağları'nın eteklerindeki yaylalara çıkaran göçerlerin, havaların soğumasıyla beraber başlattığı dönüş hareketi devam ediyor.

ÇADIRLARI VE EŞYALARI GÖNDERDİLER

Yüksek rakımlı yaylalarda yaklaşık 3 ay konaklayan göçerler, zorlu yolculuk öncesi söktükleri çadırları ile eşyalarını araçlarla gönderirken, 2 binden fazla küçükbaş sürüsü ise belli sayıdaki göçerler tarafından götürülüyor.

koyunlar-2.jpg

DİNLENDİKTEN SONRA YENİDEN YOLA ÇIKIYORLAR

Yolculuk boyunca belirli bölgelerde çadır kurarak konaklayan göçerler, sürülerini dinlendirdikten sonra yeniden yola koyuluyor. Binlerce koyunu kontrol etmek ve yönlendirmek için akla karayı seçen göçerler, meşakkatli yolculuk boyunca, dağları, tepeleri aşıp, zaman zaman da kara yolundan hayvanları geçirmek zorunda kalıyor.

koyunlar-3.jpg

KURT SALDIRILARI İHTİMALİ NEDENİYLE ENDİŞE DUYUYORLAR

Aralık ilçesinde kış aylarını geçirdikten sonra tekrar yüksek kesimlere gitmek için yollara çıkacaklarını söyleyen Macit Baran, 2 binin üzerindeki koyunu yönlendirmenin hayli zor olduğunu belirtti.

Aç-susuz yolculuk yaptıklarını, dinlenmeye bile fazla vakit bulamadıklarını ifade eden Baran, en çok sürüyü kara yolundan geçirirken zorlandıklarını, bir de geceleri kurt sürüsünün saldırılarından endişe duyduklarını belirtti.

koyunlar-21.jpg

Kaynak: Demirören Haber Ajansı