Binlerce vatandaş dolandırıldı ama önlem yok

Binlerce vatandaş dolandırıldı ama önlem yok
Milliyet'te yer alan habere göre, binlerce kişi lüks otellerin sitelerini taklit ederek dolandıranlar hakkında bir önlem alınamazken, vatandaşların mağduriyetine de bir şey yapılamıyor.

Ucuz fiyata tatil vaat eden dolandırıcılar, bu yaz binlerce kişiden milyonlar aldı. Mahkeme kararlarına rağmen siteleri kapanmayan dolandırıcılar telefonla aradığımızda ise hakaret ettiler. İki vatandaş E.S. ve Ş.Ç., yaşadıklarını Milliyet’e anlattı.

Ege ve Akdeniz’de 5 büyük otelleri bulunan bir grubun Antalya Kemer Çamyuva’daki oteline rezervasyon yaptırmak isteyen E.S. ve Ş.Ç., dolandırıcıların eline düştü. Grubun 5 otelinin internet sitesini birebir kopyalayan dolandırıcılardan geçen pazar tatil paketi satın alan E.S.  şunları anlattı:

BÖYLE KANDIRDILAR

“Arkadaşım ve ailesiyle birlikte beğendiğimiz tesisi internette aradık. Telefonla aradığımızda çocuklu olan iki aile için 9 bin 400 TL’lik fiyat çıkarılınca ‘Süper’ dedik. Rezervasyon için konuştuğumuz kişiden kayıt belgelerini istedik. Hepsini yolladı. Rezervasyon için ücretin yüzde 50’sini veya bin TL’sini ödemek istedik. Ancak paranın tamamını havale ile istediler. Gün içinde ödeme yaparsak anlaşılan fiyata odaları bize rezerve edeceğini söyledi. Parayı yatırdık ve bir hafta sonra Çamyuva’daki otele gittik.

Otelde görevliler kaydımızın olmadığını söylediler. Diğer otellerini de kontrol ettiler ama adımız çıkmadı. ‘Bizden kimse ile görüşmediniz, ödeme de yok’ dediklerinde dolandırıldığımızı anladık. İnternet sitesinin kopyalandığını ve o numaranın gerçek otele ait olmadığını öğrendik. O sıcakta ortada kaldık.  Bu kez gerçek otele iki aile 7 bin 200 TL daha verdik. Şikayet için karakola gittiğimizde buradaki uzman çavuş da sahte numarayı aradı.

Uzman çavuş telefonu açan Burak isimli dolandırıcıya A........ Hotel’i çok beğendiğini ve orada kalmak istediğini söyledi. Dolandırıcı ise tesisin kapalı olduğunu ve gruplarına ait başka bir oteli önerdi. Halbuki otel açık ve faaliyette. Anlaşma yapılınca uzman çavuş telefonu kapattı ve ‘Gerçekten tatil yapmak istesek kazıklanacağız’ dedi.”

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Uzmanlar, dolandırıcıların banka hesaplarını öncelikle kendileri ve ortakları üzerine açtıklarını belirterek, “Sadece şikayetçi olmakla bitmiyor. Bu konunun mahkemeye taşınması gerekiyor. Haklarında çok büyük soruşturma olmadığı için de o süre içerisinde rahatça hesapları açabiliyorlar. Aynı kaçak hat kullanan kişiler gibi. Belli bir süre birilerini dolandırdıktan sonra o hesapları kapatıyorlar, bu kez de başka bir banka üzerinden yeni hesap açıyorlar” dedi.

‘EN AZ 5 YIL HAPİS CEZASI OLMALI’

TÜRSAB Batı Antalya Bölge Başkanı Rıza Perçin, her gün dolandırıcıların kandırdığı mağdurların kendilerine başvurduğunu belirterek, “Dilimizde tüy bitti. Gereken her şeyi söyledik. Yetkililerin bunun önünü kesmeleri lazım. Bu işi TÜRSAB’a bağlı acentacıların yapması lazım. En azından tatil alan kişilerin karşısında o zaman bir sorumlu olur. Bu birebir kopya sahte internet siteleri için de Ticaret Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı bilişim birimlerinin harekete geçmesi gerekiyor. Bu sahtekarlığı yapan kişilere en az 5 yıl hapis cezası gelmeli ki artık buna yeltenmesinler. Şu anda hiçbir caydırıcılığı yok” dedi.