Biotin nedir? Biotin hangi besinlerde bulunur?

Biotin nedir? Biotin hangi besinlerde bulunur?

Eski Yunanca da yaşam anlamına gelen biotin H Vitamini ve B7 vitamini olarak da bilinmektedir. Biotin yediğimiz besinleri enerjiye dönüştürmekte kullanılmaktadır. Peki, biotin nedir? Biotin hangi besinlerde bulunur?

Vücudumuz için önemli bir vitamin olan biotin B vitamini ailesine ait bir vitamindir. Gıda yoluyla tüketilen biotin vücutta depolanamamaktadır. Peki, biotin nedir? Biotin hangi besinlerde bulunur?

BİOTİN NEDİR?

Biotin, B vitamini ailesine ait bir vitamindir. B7 vitamini ya da H vitamini olarak da adlandırılmaktadır. Biotin, suda çözünen bir vitamin olduğu için vücutta depolanamaz. Bu nedenle, gıda yoluyla yeterli derecede tüketmek gereklidir.

Biotin; karbonhidrat, protein ve yağ metabolizması gibi birçok metabolik süreçte ayrıca hücre büyümesinin yanı sıra DNA ve protein sentezinde görev alır. Biotin seviyesi kan testiyle belirlenmektedir.

BİOTİN HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Biotin içeren besinler arasında aşağıdakiler yer alır:

-Karaciğer,

-Elma,

-Yumurta (Sarısı),

-Havuç,

-Muz,

-Peynir,

-Maya,

-Yeşil yapraklı bitkiler,

-Badem, yer fıstığı, ceviz gibi kuruyemişler,

-Fındık ezmesi,

-Soya fasulyesi ve diğer baklagiller,

-Domates,

-Tahıllar,

-Karnabahar,

-Mantar türleri.

Besinlerdeki biotinden en yüksek miktarda yararlanmak için bitki kökenli yiyecekleri çiğ ya da az pişirerek tüketmek gerekir. Aynı şekilde pişirilmesi gereken besinleri gereğinden fazla pişirmek biotin değerinin düşmesine neden olur.