Bir yazı eşittir milyonlarca Türk Lirası

Bir yazı eşittir milyonlarca Türk Lirası

Geçen bir makalemde Ilgın Şeker Fabrikası ile ilgili bir yazı kaleme almıştım. Yazdıklarımı özetle hatırlatmak isterim…

Biliyorsunuz şeker fabrikaları tek tek özelleştiriliyor. Kamunun elinde kalan son fabrikalar da yeni düzene kurban ediliyor.

Geçen günkü yazımda da bunu anlatmaya çalıştım. Ilgın''daki olay çarpıcı bir örnek.

Devlete ait olan fabrikalardan 4 tanesi kömür ile çalışıyor. Dolayısı ile kömür, bu fabrikaların en önemli ana sarf maddelerinden birini oluşturuyor. Fabrikalar da kömür alımlarını ihale düzenleyerek gerçekleştiriyor. Alınan kömürlerin kaliteli olması ise şart.

Öyle ki günlük sarf edilen kömür tutarı yüzlerce ton...

İhalelerde aranan şartlardan biri alınacak kömürün kalorisi. Yani kalitesi. Bu oranın da 5 bin-6 bin kalori olması şart koşuluyor.

Pancar işlemesi için harcanan kömür 6100 ton iken bu rakam devamlı artar ve 12-13 bin tona kadar çıkar.

Ilgın Şeker Fabrikasında da, 2020/2021 kampanya döneminde kullanılmak üzere baz kalori 4800/5000 kcal kömür ihalesi düzenleniyor. İhale sonucunda 27 bin ton kömür için ihaleyi alan Aksaray Tır Nak. adlı firma ile sözleşme düzenleniyor.

Firmadan 5000 kalori diye alınan kömürler ise yapılan incelemelerin ardından 1400-2200 kalori çıkıyor. Haliyle daha fazla para ödenmiş.

Ben bunu yazınca Aksaray Tır Nak. firması bana ulaştı.

Firma yaptığı açıklamada madde madde şunları aktarıyor:

"Fabrikanın firmamız bilgisi dışında ne şekilde yaptığı belli olmayan analizlerde kömürlerin değerleri ret çıkmıştır.

Bunun üzerine firmamız Ilgın Asliye Hukuk Mahkemesine açmış olduğu dava ile Ilgın Şeker Fabrikasını dava etmiştir.

Sahada firmamızın 6.000 ton kömürünün yanmakta olduğu görülünce, firmamız hâkim ve bilirkişi incelemesi isteyip yerinde tespit ettirilmiştir.

Bilirkişi kömürün değeri için numuneler almış olup mahkeme tarafından analiz yaptırmış ve tarafımıza gönderilmiştir. Bilirkişi incelemesinde çıkan analizler 1400 ve 2400 kalori arasında gelmiştir."

Ben farklı bir şey söyledim mi: Hayır…

Şirketin açıklamasından devam edelim:

"Kömür evsafını kaybetmiş olup bilirkişi tarafından mahkemeye sunulmuştur. Ancak bu kömürlerin fabrika içerisinde yapılan analizlerde çıkan sonuçları 4300 ve 5000 kalori arasındadır. Aradaki kalori farkı fabrika içerisinde yanan ve evsafını kaybeden kömürlerden alınan numunelerden yapılan analizler olduğu için kalori farkı oluşmuştur.

Ayrıca fabrika tarafından yapılan analizler ve tesellümler sonucunda kesilen faturalara istinaden hakediş paralarımız fabrika tarafından ödenmemiştir."

Evet ben ne söyledim? Fabrikada analizi yapan kimyagerler usulsüzlük yapmış ve görevinden atılmış!

Fabrikanın 2020-2021 kampanya döneminde istediği kömürlere ait çıkmış olduğu ihalede 83.000 ton kömür OKT isimli firmada, 26.000 ton kömür Baykallar Madencilik isimli firmada 27.000 ton kömür Aksaray Tır firmasında kalmıştır.

Aksaray Tır firması ile ilgili yazmıştım. Diğer firma ise OKT.

Onlarla da görüştüm. Yeri gelmişken OKT adlı firma yetkilerinin anlattıklarına da yer vereyim.

Onlar da taahhüt ettikleri kömürün kalori oranının 2600 kalori çıktığını anlattı. Yapılan analizlerde kömürün kalitesini belirten kül oranlarının düşük geldiği bu nedenden dolayı da reddedildiğini anlattılar.

Bu yüzden 20 bin ton kömürün halen fabrikada kaldığını, asıl mağdurun kendileri olduğunu buna rağmen yüksek miktarda ceza ödediklerini bildirdiler.

Ben savcı veya yargıç değilim.

Belgelerde ne yazıyorsa onu aktarıyorum. Yetmiyor tarafları da arıyorum ısrarla ulaşmaya çalışıyorum. Fakat kimileri telefonlarımıza çıkmayarak bizlere yukarıdan bakmaya çalışıyor.

Tek gayem kamunun uğradığı zararın giderilmesi. Kim ne kadar para kazanmış umrumda değil. Bu halkın tek kuruşunu yedirmem. Dayanağım ise sadece belgelerdir.

Ben ise olayın şurasındayım...

2019/2020 döneminde fabrikalarda üretim için 158 bin ton kömür yakılmış. 2020/2021''de de 118 bin ton kömür yanmış. Üstelik aynı pancar tonu işlenmiş. Şimdi yine yeni ihaleye çıkılıyor ve 1 milyon 60 bin ton pancar üretimi için ihale miktarı 100 bin ton.

Kamumun kârı 58 bin ton. Eşittir milyonlarca Türk Lirası.

Ben olayın burasındayım. Aşağıda analiz tablolarını da paylaşıyorum. Lütfen bakın!

Takdir kamuoyunun.


Yazarın Diğer Yazıları