Bir zamanlar 350 TL’ye almıştı şu an tam tamına 14.5 milyon. İşte birbirinden ilginç kripto para hikayeleri

Bir zamanlar 350 TL’ye almıştı şu an tam tamına 14.5 milyon. İşte birbirinden ilginç kripto para hikayeleri
Kripto para borsasında parasını kısa sürede 5’e 10’a katlayan Türkler hikayelerini anlattı. Faturalarını ödemek için bu borsaya giren de var, kazancıyla ev kredisi ödeyende. Bir vatandaş var ki yıllar önce 350 TL’ye aldığı bitcoinlerin şu anki değeri tam 14.5 milyon TL.

Milliyet’ten Cihat Aslan’ın haberine göre kripto para borsalarında 1 milyon TL ve üzerinde kazanç sağlayanlar, Maliye veya MASAK’ın radarına takılmaktan ve kimliklerinin ortaya çıkmasından korktuğu için konuşmak istemiyor. İsimlerinin kullanılmasını istemeyen kripto para yatırımcıları, konuştu.

12 MİLYON DOLAR
Lüleburgaz’da yaşayan ve Türk kripto piyasalarında ‘Finanscio’ olarak bilinen E.B. 2007 yılından beri borsanın içerisinde. E.B. “Bitcoin’in 2007’de kazı işlemleri başladı, 2009’da çıktı.

İlk çıktığında madenciliğine girdim. İnsanların bilgisi olmadığı için bitcoin yıllarca stabil kaldı. Bir artış olmadı. Fakat arkasındaki sistemin ilerideki dünya ve bilişim çağına yönelik bir hareket olduğunu biliyorduk. Türkiye, pandemi sürecinde ‘Bitcoin’i tanımaya başladı.

Ben de zamanında 314 tane Bitcoin’i, 350 TL’ye aldım. Ama şifremi unuttum. Şu anda 14.5 milyon TL değer yapar. 245 bin TL’ye sattığım lüks aracımı galerici 315 bin TL’ye sattı.

Ben ise borsada kullandığım o paramı 1 milyon 750 bin TL yaptım. Şu an ortalama 12 milyon dolar ile borsadayım. Ama bu 12 milyon dolar içerisindeki ana param 1 milyon TL’dir. Şu andaki sisteme göre baktığımız zaman, mevcudiyette ne kadar para varsa borsaya koydum.

Balina niteliğinde borsada denge sağlamaya çalışıyorum. Para kazandığında ev alırsın, araba alırsın, hayallerini gerçekleştirirsin. Ben ise lüks olan, fuzuli, ihtiyaç dışı her şeyimi sattım. Üç lüks aracım vardı. Hepsini sattım. Borsaya yatırdığım üç araba şimdi aynı kalitede 20 araba parası kazandırdı.

Şimdi de dünya çapında trader’lik yapıyorum, grafik dersi veriyorum. Bir coin’in hangi gün, hangi tarihte nerede olacağını bilen kişiyim. Bunları rüyada görmüyorum. Grafiklere bakarak, hesaplamalarla, dünyadaki hareketlilikle yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

2021 YÜKSELİŞ TRENDİ
Ankara’da yaşayan K.M. ve iki arkadaşı ise 2017 yılında kripto para borsasına girdi. Kripto paraların yükselmekte olduğunu gördükten sonra para yüklemeye ve coin satın almaya başladıklarını belirten K.M. “5-6 ay gibi bir sürede yatırdığımız parayı yaklaşık 20 kat artırdık.

Öyle bir çıkış vardı ki sanki hiç bitmeyecekmiş gibi. Paramızın arttığını gördükçe sisteme daha çok para yüklemeye başladık. Ufak düşüşler olsa da kısa süre sonra tekrar yükseliş başlıyordu. ‘Artık zenginiz’ diye düşünürken bir gün düşüş başladı. Paramızın yarısı gitti.

Nasıl olsa tekrar yükselirler diye hiç korkmadık. Ama düşüş aylar sürdü. En sonunda paramızın yüzde 90’ını kaybettik. Kripto para piyasasında ayı denen düşüş dönemine denk geldik. Coin fiyatları çakıldığında toplayabildiğimiz kadar alttan topladık.

Çünkü tekrar yükselişe geçeceğini biliyorduk. 2020’de tekrar çıkış dönemi başlamasıyla yine para kazanmaya başladık ve 2021’de fiyatların zirve yaptığı bu dönemde paramızın çoğunu çektik. Artık cebimizde ev ve araba alabilecek paramız var. 2017’de ders almasaydık bugün kazanamazdık” diye konuştu.

İzmir’de yaşayan Ç.M. arkadaşının ısrarıyla kripto paralara yatırım yapmaya başladığını belirterek, “Sekiz ay önce ilk 10 bin TL’lik coin aldım. Kazandığımı gördükten sonra bu sefer 4 bin TL’lik daha alım yaptım. Sekiz ay gibi bir sürede paramı yaklaşık 500 bin TL yaptım. Ama bu sürede sayısız düşüş ve bir o kadar da yükseliş oldu.”

‘BU PİYASA ÇOK FARKLI’
“Bir gün paramın yarısı bir düşüşle erirken, diğer bir gün de paramın 2-3 kat arttığını gördüm. Her para kaybettiğimde stres oldum. Bu piyasa çok farklı.

Paranızı bir anda 10’a katlamanız da mümkün, tüm varlığınızı kaybetmeniz de. Arkadaşım bana yardım etmeseydi büyük ihtimal ben de tüm paramı kaybedebilirdim. 2-3 haftaya tüm paramı çekmeyi düşünüyorum” dedi.

D.G. eşiyle birlikte doğduğu şehir olan İzmir’e kripto borsasından kazandığı paralarla ev yaptırdı. Önümüzdeki dönemde evine yerleşecek olan D.G. kripto para hikayesini şöyle anlattı:

‘ŞANS BENDEN YANAYDI’
“Kripto para şans ve risk demek. Ben bu iki faktörü bilip piyasaya girdim. Şans benden yana oldu. İki yıl boyunca yatırdığım 50 bin TL ile 500 bin TL para kazandım. Yatırım yaptığım tarihten iki ay önce piyasaya girseydim şu an milyonluktum ama tarihleri kaçırdım.

Kazandığım 500 bin TL’nin 350 binine İzmir’de köyde bir ev yaptırdım, kalan 150 bin TL’ye de araba alacağım. Benim için bu yatırım büyük bir şans oldu.

Normal şartlarda maaşımla iki yıl içinde ne ev ne de araba alabilirdim. Aynı dönem bir arkadaşıma da yatırım tavsiyelerinde bulundum, o da kazandı, var olan borçlarını bitirdi.”

EV KREDİSİNİ ÖDEDİ
Bağcılar’da tekstil işinde çalışan Nazım K. da geçtiğimiz yıl Ağustos ayında kripto para ile tanışmış. Kripto borsasına ilk başlama sebebinin mutfak masrafını çıkarmak olduğunu ama zamanla çıtayı yükselttiğini belirten Nazım K., “Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında kripto paraları duydum. Gerçi ‘bitcoin’i duymuştum.

O dönem ‘Çöküşe giden yol’ isimli kitap okudum. Sonunda ‘Yeni çağın parası dijital para: Bitcoin’ yazıyordu. Zaten borç içindeydim. 4 bin TL kredi çektim. Bu işi öğrenmek için o parayı gözden çıkardım.

Zaten bir borcun içerisindeydim. Aldığım maaşla kapatamazdım. Pandemi nedeniyle durumum da belliydi. Kripto para sektörüne girdim. Girdiğim zaman ayı ve boğa piyasası var. Ben girdiğim zaman meğer ayı sezonunun tam sonuna denk gelmişim. Battım ama sabrettim.

Toplam maliyetim 8 bin TL ile başladım, 7-8 ay içerisinde 20 bin dolara yükselttim. Kredilerim, ev borcum vardı. Bankalara kredilerimi sıfırladım. İnsanlar ‘Hemen yatırayım, zengin olayım’ istiyor. Ama öyle kolay olmuyor. Şu anki hedefim yıl sonu minimum 50 bin dolar kazanmak. Kazanacağımı da düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler