Günümüz Bluetooth teknolojisinin ilham kaynağı bulundu: Meğer bu kraldan esinlenerek yapılmış

Günümüz Bluetooth teknolojisinin ilham kaynağı bulundu: Meğer bu kraldan esinlenerek yapılmış
Adı Bluetooth kablosuz teknolojisinin esin kaynağı olan Harald Bluetooth Gormsson'ın mezarının bulunduğu iddia ediliyor. Harald Bluetooth, yaşadığı dönemlerde Danimarka'nın krallığını yapmış. Peki Bluetooth kimdir, bu ad nasıl oluşmuştur?

Adı Bluetooth kablosuz teknolojisinin esin kaynağı olan bir Viking kralının uzun süredir kayıp olan mezarı, Polonya''daki bir köyde bulunmuş olabilir.

Marek Kryda liderliğindeki bir araştırma ekibi, bazılarının uzunluğu 30 cm kadar küçük olabilen arkeolojik kalıntıları araştırmak için Wiejkowo çevresindeki manzara üzerinde uzay tabanlı keşif uyguladı. Çalışma, Wiejkowo''daki Kutsal Bakire Meryem''in Immaculate Conception Roma Katolik Kilisesi''nin altında, daha sonra yere nüfuz eden radar kullanılarak doğrulanan büyük bir Viking Çağı tümülüsünü ortaya çıkardı.

2014 yılında Curmsun diski olarak bilinen altın bir diskin yeniden keşfi, daha önce Harald''ın civarda gömülü olduğu yönünde spekülasyonlara yol açmıştı. Diskte, Wiejkowo''nun sadece 5,6 km batısındaki bugünkü Wolin kasabası olan "Danimarkalılar, Scania ve Viking kalesi Jomsborg''un hükümdarı"nı tanımlayan bir Latince yazıt var.

Araştırmacılar, diskin orijinal olarak, 1841''de tümülüsün tespit edildiği kilisenin altında Viking Çağı eserlerinin bir parçası olarak keşfedilen iskelet kalıntılarının yanına gömüldüğüne inanıyor.

O zamanki raporlarda, I. Otto''nun saltanatından kalma bir gümüş sikke, yüzeyi çizgi bezemeli bronz bir bilezik, başka bir bronz bilezik parçası, küçük, damgalı bir altın parçası ve Curmsun Diski tanımlandı.

Diskin orijinal keşfinden sonra eserler, bir Polonya ordusu binbaşısı Stefan Sielski ve kardeşi Michal''in girip kalanları ele geçirdiği 1945 yılına kadar kilise bodrumunda kaldı. Disk ancak 2014 yılında Sielski''nin 11 yaşındaki torununun eski düğmelerle birlikte saklanan gizli bir sandıkta esere denk geldiğinde yeniden keşfedildi.

KRAL BLUETOOTH KİMDİR? BLUETOOTH ADI NEREDEN GELİYOR?

Harald Bluetooth Gormsson, MS 958''den 986''ya kadar Danimarka kralıydı ve yönetimini Jutland ve Zealend adalarıyla sağlamlaştırdı. Harald, Hristiyanlığı tanıtarak İskandinav ülkelerini birleştirmesiyle tanınıyor ve tarihçilerin koyu mavi olarak tanımladığı ölü bir diş nedeniyle Blåtand (mavi diş anlamına gelir) takma adını aldı.

Saltanatı sırasında Harald, Aros kalesinin yeniden sağlamlaştırması, birkaç halka kalenin inşası ve Ravning Enge’nin Vejle Nehri''ndeki çayırlarını geçen Ravning Köprüsü''nün işletmeye alınması da dahil olmak üzere çok sayıda bayındırlık işinin yeniden inşasını denetledi.

Harald Bluetooth''un biyografisi, Jelling taşları üzerindeki runik bir yazıt ile özetleniyor ve şunlar yazıyor:

"Kral Harald, bu anıtların, babası Gorm ve annesi Thyra''dan sonra yapılmasını emretti. Tüm Danimarka ve Norveç''i kazanan ve Danimarkalıları Hıristiyanlığa çeviren Harald."

Daha yakın yıllarda, cihazları bağlamak için kullanılan Bluetooth kablosuz teknolojisi, Harald''ın Danimarka kabilelerini tek bir krallıkta birleştirmesi gibi cihazları birleştireceği analojisine dayanarak Harald''ın adını aldı. Bluetooth logosu, onun baş harfleri olan H (ᚼ) ve B (ᛒ) runik harflerden oluşuyor.

İlgili Haberler